Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Евгений Пригожин обвини редовната руска армия, че се е изтеглила с половин километър на север от Бахмут и е оголила фланговете на „Вагнер“

[post-views]
До средата на май ЧВК „Вагнер“ планира да наеме още 30 000 бойци, каза собственикът Пригожин

Ръководителят на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин обвини днес редовната руска армия, че се е изтеглила с 570 метра на север от източния украински град Бахмут и е оголила фланговете на неговите бойци, предаде Ройтерс. 

Агенцията отбелязва, че не е успяла да потвърди твърденията на Пригожин от независим източник и че към момента няма коментар от страна на руското министерство на отбраната.

Силите на „Вагнер“ оглавяват нападението срещу Бахмут, където се водят едни от най-кръвопролитните и дълги сражения от началото на войната.

Пригожин, който постоянно обвинява руското висше военно командване, че не подкрепя достатъчно бойците му, поиска министерството на отбраната да направи всичко по силите си, за да запази фланговете в Бахмут, след като по думите му е  започнало отстъпление на редовната руска армия. 

„За съжаление частите на руското министерство на отбраната се изтеглиха на до 570 метра северно от Бахмут и оголиха нашите флангове“, каза Пригожин в аудиообръщение.

„Обръщам се публично към висшето ръководство на министерството на отбраната, защото те не четат моите писма. Имам молба към вас. Валерий Василиевич, Сергей Кожугетович, моля ви, недейте да допускате отстъпление от нашите флангове“, заяви Пригожин.

Призивът му бе отправен към руския министър на отбраната Сергей Шойгу и към началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, пояснява Ройтерс.

Компанията „Вагнер“ твърди, че е превзела по-голямата част от Бахмут, макар и с цената на много убити бойци.

Москва разглежда установяването на контрол над град Бахмут, в който преди войната живееха около 70 000 души, като важна стъпка към завладяването на останалата част от индустриалния регион Донбас, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани