Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

14 реки преляха в Северна Италия – водният ад взима все повече жертви

[post-views]
14 реки преляха в Северна Италия – водният ад взима все повече жертви

Най-малко 9 достигна броят на жертвите при опустошителните наводнения в Северна Италия, където 14 реки излязоха от коритата си. Силни бури и проливни дъждове нанесоха сериозни щети и в Сърбия, Хърватия и Словения.

Цели региони в Северна Италия са наводнени, а прелелите реки блокираха десетки пътища и железопътни линии от националната мрежа. За 36 часа в областта Емилия Романя е паднало количество валежи като за 6 месеца.

Службите за спешна помощ и гражданска защита работят на пълни обороти, за да спасят възможно най-много хора, останали в капан заради придошлите води. Евакуирани са над 13 хиляди души – 3 хиляди в Болоня и по 5 хиляди във Фаенца и Равена, като се очаква броят им да продължи да се увеличава.

Давиде Маелдола – жител на Чезена:

„Хеликоптерите обикаляха цяла нощ, за да спасяват хората. Тук успяха да спасят възрастни и деца“

Едоардо Амадори – жител на Чезена:

„Живея тук от 1979 г. и все съм виждал наводнения, но никога не съм виждал подобно нещо. Тук никога не е имало вода.“

Наводненията оставиха без електричество 50 хиляди души, други 100 хиляди имат проблеми с услугите на мобилните оператори. Бедствието се отрази и на календара на Формула 1 след като стартът на „Имола“ беше отменен, поради невъзможността да се гарантира самото функциониране на пистата.

Обилни валежи има и в Сърбия, Хърватия и Словения, където също се съобщава за наводнения и свлачища. Нанесени са щети по жилищни сгради, земеделски площи и автомобили, като засегнатите поискаха извънредни средства за спешно възстановяване на инфраструктурата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани