Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Брюксел представят филма „Последно полувреме“

[post-views]
Български кинодейци гостуват в Брюксел с премиера,  разобличаваща  исторически клевети в македонски филм

Български кинодейци гостуват с премиера, разобличаваща исторически клевети в македонски филм

Документалният филм „Последно полувреме“ на Военния телевизионен канал в копродукция с „Файв Стар Медиа Груп“ ще гостува в сградата на Европейския парламент в Брюксел на 25 май по покана на  българския евродепутат Ангел Джамбазки.

Филмът „Последно полувреме“ представя истинската история за легендарния футболен мач от държавното футболно първенство на България през 1942 г. между софийския клуб „Левски“ и скопския „Македония“, в който „Левски“ печели с 3:0 като гост. Действието се развива по времето на Втората световна война.

Авторите се противопоставят на фалшификациите в македонския игрален филм „Трето полувреме“ (2012 г.), който преиначава историята на легендарния мач и изобразява българските войски като варвари и главорези.

Македонският премиер Никола Груевски обявява „Трето полувреме“ за „проект от национално значение“, като основното внушение е, че българите активно участват в провеждането на Холокоста. Филмът е копродукция между Македония, Сърбия и Чехия.

Излъчването и разпространението на македонския филм не остава без политически отзвук. Български евродепутати тогава остро протестират в писмо до ЕК, в което осъждат „опита да се манипулира балканската история“ и да се „насажда омраза“ от държава – кандидат член за ЕС, към нейни съседи. В отговор режисьорът на филма ги обвинява в неофашизъм. 

Всичко това вдъхновява наш филмов екип да опровергае този пропаганден проект. Българският екип с изпълнителен продуцент Тома Иванов, сценаристи проф. Димитър Недялков и Степан Поляков, режисура Степан Поляков и Цветелина Василева на 25 май в Европарламента ще разбие клеветите срещу България. Премиерата на „Последно полувреме“ беше в Информационния център на Министерство на отбраната през 2021-ва, а веднага след това и по БНТ 1.

Най-ново

Единична публикация

Избрани