Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай предупреди да не се започват „геополитически игрички“ в южната част на Тихоокеанския регион

[post-views]
Пекин няма интерес от трета световна война

Китай предупреди днес да не се започват „геополитически игрички“ в южната част на Тихоокеанския регион, след като беше обявено, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще е на посещение в Папуа-Нова Гвинея идната седмица, предаде Асошиейтед прес.

Първоначално президентът на САЩ Джо Байдън щеше да направи считаната за историческа визита в Папуа-Нова Гвинея, преди да отпътува за Австралия за среща на лидерите на така наречения Четиристранен диалог за сигурност (КУАД). Той обаче отмени посещението си в Папуа-Нова Гвинея, за да се съсредоточи върху предстоящите преговори във Вашингтон за тавана на дълга. Байдън ще бъде представляван в тихоокеанската страна от Блинкън, като визитата се вписва в усилията на САЩ да направят присъствието си в региона по-осезаемо на фона на увеличаващото се влияние на Китай там, отбелязва агенцията.

„Китай няма нищо против нормални разговори и сътрудничество между съответните страни и тихоокеанските държави и винаги е подкрепяла засвидетелстването на внимание и подпомагане развитието и съживяването на островните държави от страна на международната общност“, каза говорителят на китайското външно министерство Ван Въбин по време на ежедневен брифинг.

„Обаче ние се противопоставяме на започването на всякакви геополитически игрички в тихоокеанския регион“, добави той.

Посещението на Байдън в Папуа-Нова Гвинея щеше да е първата визита на американски президент в островната държава с население от повече от 9 милиона души, отбелязва АП.

След края на Студената война САЩ първоначално не обърнаха много внимание на региона, но за разлика от тях Китай все по-успешно запълваше този вакуум, предоставяйки помощ, възможности за развитие и сътрудничество по сигурността. САЩ и партньорите им в региона Нова Зеландия и Австралия бяха особено обезпокоени, след като миналата година Китай подписа споразумение по сигурността със Соломоновите острови за вероятно присъствие на китайки военноморски кораби и сили за сигурност в региона, посочва агенцията.

През септември миналата година на среща в Белия дом с лидерите на повече от 12 тихоокеански държави Байдън обяви нова стратегия за подпомагане на региона в борбата с промените с климата и по въпросите за сигурността. По-късно тази година се предвижда да се проведе повторна подобна среща.

Освен това администрацията на американския президент наскоро отвори посолства на Соломоновите острови и в Тонга, като възнамерява да отвори посолство и в Кирибати.

По време на посещението си в неделя и понеделник в Папуа-Нова Гвинея Блинкън ще представлява Байдън на срещата с лидери по време на Форума на тихоокеанските острови, каза вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. На форума ще се обсъдят „съвместни приоритети, като справяне с кризата с климата, напредък в приобщаващ икономически растеж за тихоокеанските народи, както и подчертаване на ангажираността на САЩ за изграждане на проспериращ, устойчив и сигурен тихоокеански регион“, добави Милър, без да споменава Китай.

Блинкън ще се срещне с премиера на Папуа-Нова Гвинея Джеймс Марапе и ще подпише споразумение за двустранно сътрудничество по сигурността и за морска сигурност“, допълни Милър.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани