Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командващият суданската армия отстрани противника си от управляващия съвет на страната

[post-views]
Военните и продемократичните сили в Судан се споразумяха да започнат преход към цивилно управление на 11 април

Суданската столица Хартум и град Бахри днес бяха подложени на нови въздушни атаки на фона на навлизането в петата седмица на войната между саудитската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), което задълбочи хуманитарната криза в страната, предаде Ройтерс.

Масовите грабежи, извършвани както от въоръжени лица, така и от цивилни, правят живота за жителите на Хартум все по-труден в допълнение с ожесточените боеве, водени в града между редовната армия и СБП, разказват свидетели.

Конфликтът доведе до разселването на около 843 000 души в Судан, а около 250 000 души са били принудени да избягат в съседните страни, съобщи днес агенцията на ООН за бежанците.

Началникът на армията генерал Абдел Фатах Бурхан днес предприе отдавна очаквана стъпка да отстрани началника на СБП Мохамед Хамдан Дагало от поста му като негов заместник в управляващия Суверенен съвет. Двамата ръководеха съвета от 2019 г., когато свалиха президента Омар ал-Башир на фона на масови протести срещу неговото управление, преди да извършат преврат през 2021 г., когато наближи крайният срок за предаване властта на цивилните за преход към свободни избори.

На мястото на Дагало Бурхан постави Малик Агар, лидер на въоръжена група, която подписа мирно споразумение с правителството през 2020 г.

Въздушните удари тази нощ бяха насочени срещу квартали в източната част на Хартум и свидетели съобщават, че са чули противовъздушни оръжия, използвани от СБП. Бахри и Шарг ел Нил, намиращи се срещу Хартум от другата страна на река Нил, са били подложени на въздушни удари през нощта и днес сутринта.

Организираните от Саудитска Арабия и САЩ преговори за прекратяване на огъня продължиха в саудитския град Джеда. Конфликтът в Судан също така е сред основните точки в дневния ред на среща на Арабската лига в петък.

Боевете доведоха до колапс на реда и законността в Судан, за което армията и РСФ се обвиняват взаимно, както и до мародерство, засягащо домовете на суданците, фабриките, пазарите за злато,  банките, превозните средства и църквите. Бързото намаляване на запасите от храна, пари в брой и други стоки от първа необходимост са причина за голяма част от грабежите, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани