Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите от Г-7 се срещат в Хирошима, обсъждат ядрената сигурност и войната в Украйна

[post-views]
Лидерите от Г-7 се срещат в Хирошима, обсъждат ядрената сигурност и войната в Украйна

Държавните и правителствените ръководители на страните от Г-7 провеждат годишната си среща в японския град Хирошима. Сред основните теми в дневния им ред са ядрената сигурност на света и войната в Украйна. Лидерите вече се ангажираха да „уморят от глад“ руската военна машина и сега очакват разговорите с украинския президент Володимир Зеленски в неделя.

Г-7 препотвърди ангажиемента си да подкрепя Украйна срещу незаконната, несправедлива и непредизвикана агресивна война на Русия срещу нея. В официалното си становище лидерите настояха Москва незабавно, напълно и безусловно да изтегли войските и военното си оборудване от цялата международно призната територия на Украйна, като задължително условие за постигането на мир.

Държавните и правителствените глави подчертаха още, че с координирани санкци продължават да подкопават възможността на Русия да продължи агресивните си действия. Това включва ограничаване на достъпа ѝ до международната финансова система и орязване на приходите ѝ от търговия с петрол и диаманти. Ще намалим зависимостта на гражданската ядрена енергетика от руските източници, заявиха от Г-7 и се ангажираха да подпомогнат страните, които търсят диверсификация.

Шарл Мишел – председател на Съвета на ЕС:

„Ние в ЕС работим усърдно да дадем на Украйна това, от което се нуждае – повече оръжия и повече боеприпаси и то бързо. Това е от ключово значение. Солидарни и решителни сме в подкрепата си за Киев и ще продължим така, колкото дълго е необходимо.“

Към лидерите на Г-7 се присъедини и украинският президент Володимир Зеленски – в петък чрез видеовръзка, а в неделя и лично, като това е от ключово значение за постигане на целите ни, коментираха от Киев.

Форматът включва САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония, а тази година с тях на масата сядат още 8 държави и в дневния им ред влизат климатичните промени, продоволствената сигурност и световното здравеопазване.

Срещата започна с посещение в Музея и парка на мира в Хирошима, където бяха положени венци и беше отправен призив за ядрено разоръжаване. Трябва да гарантираме, че историята няма да се повтори и че няма да станем свидетели на нова Хирошима, категорични са лидерите. Посланието им е красноречиво, особено в контекста на ярената риторика на руския президент Владимир Путин, засилените ракетни опити на Северна Корея и бързото разширяване на китайския ядрен арсенал.

Най-ново

Единична публикация

Избрани