Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния ще закупи подводници, танкове и миночистачи като част от програмата за модернизация на армията

[post-views]
Самолетоносач за дронове ще бъде построен в Румъния

Румънският парламент наскоро одобри започването на процедури за възлагане на обществени поръчки в рамките на програмата за модернизация на румънската армия. Това включва закупуването на две подводници „Scorpene“ от френската компания „Naval Group“ и придобиването на два „действащи, модернизирани“ миночистача чрез междуправителствено споразумение с Обединеното кралство, без да бъдат споменавани танковете „Ейбрамс“ от САЩ.

Румънското министерство на отбраната поиска одобрението на парламента и за започване на процедура за възлагане на обществена поръчка за програмата за модернизация на „основния боен танк“, фаза I. Това включва придобиването на батальон от 54 американски танка „Ейбрамс“. Тези танкове ще бъдат модернизирани до варианта M1A2. Освен това ще бъдат закупени 12 „деривати“, базирани на танкови шасита, от инвентара на американската армия, заедно с боеприпаси и тренажори за обучение.

Програмата за модернизацията на тези танкове, чиято обща стойност се оценява на 1 млрд. евро, ще започне през 2023 г., съобщи Digi24.

Искането на Министерството на отбраната включва и програмата за модернизация „Minehunter“, която се състои от:

– Споразумение с правителството на Обединеното кралство за 2 военноморски платформи от клас Sandown, които са в експлоатация и са модернизирани в съответствие със спецификациите, предоставени от специалистите на военноморските сили в корабостроителница в Обединеното кралство. Прогнозната стойност е 112,5 млн. евро.

– Договор за обществена поръчка, възложена чрез процедура на договаряне без предварително публикуване на обявление, с конструктора на военноморските платформи Babcock International Group за първоначална логистична поддръжка. Прогнозната стойност е 13,4 млн. евро.

– Договор за обществена поръчка, възложен чрез процедура на договаряне без предварително публикуване на обявление за обществена поръчка, със сертифицирания икономически оператор на Кралските военноморски сили Atlas Electronik UK за закупуване на автономни изследователски системи и разходи за унищожаване, свързани със системата за противодействие на мини (SEAFOX), за инсталиране на кораби от клас SANDOWN. Прогнозната стойност е 24 млн. евро.

– Програмата за модернизация на „Minehunter“, чиято обща прогнозна стойност е 150 млн. евро без ДДС, ще бъде осъществена за прогнозен период от 5 години с цел да се получат ефективни възможности за откриване, класифициране, идентифициране и унищожаване/неутрализиране за румънските военноморски сили в морската минна война.

Румъния ще закупи също две подводници клас „Scorpene“, торпеда и средства за противодействие, първоначална логистична поддръжка, оборудване за поддръжка и тестване, както и криптографско оборудване за персонала на всички необходими нива, включително бойно използване, оборудване за обучение и специфични бази данни. Прогнозната стойност на договора е 2 млрд. евро. Програмата за модернизация ще бъде изпълнена за приблизителен период от 8 години, като целта е да се получат ефективни способности на румънските военноморски сили в оперативно-стратегическото разузнаване и събирането на информация по време на бойни действия срещу надводни кораби и вражески подводници.

Програмата включва междуправителствено споразумение между Румъния и САЩ за договор от типа LOA, чиято цел е инсталиране на система за изстрелване на противокорабни ракети Naval Strike Missile (NSM) (2 пускови установки с 4 ракети на кораб). Очакваната стойност е 41 млн. евро. Ще бъде закупен и пакет от боеприпаси за 48 противокорабни ракети NSM, чиято стойност се оценява на 190 млн. евро.

С други покупки тази част от програмата за модернизация се оценява на 375 млн. евро за период от 4 години. С нея ще се модернизират основните бойни системи и оперативни способности до съвременното технологично ниво и ще се осигури висока степен на оперативна съвместимост с бойните единици на други румънски и натовски държави за трите ракетни кораба клас TARANTUL от инвентара на румънските военноморски сили.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани