Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция отдава днес почит на Мустафа Кемал Ататюрк,създателя на Република Турция

[post-views]
Турция отдава днес почит на Мустафа Кемал Ататюрк,създателя на Република Турция

Днес 84-милионна Турция чества Деня за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта, който е официален празник на страната.

Датата е емблематична и е свързана с две важни събития в живота и дейността на основателя на Република Турция.  

На днешния ден преди 104 години Ататюрк, срещу когото султанът издава смъртна присъда, заедно със сподвижниците си пристига с кораба Бандърма в черноморския град Самсун и там слага началото на войната за независимост. Това е  време, когато голяма част от победената страна (включително Истанбул) са окупирани, а полицията на султана търси под дърво и камък Ататюрк, за да го обезглави. Така Мустафа Кемал решава да започне битката за независимост.

Четири години по-късно този исторически ход на Ататюрк се увенчава с победа. От пепелищата на разпадналата се Османска империя той обявява създаването на Република Турция, чиято 100-годишнина ще се отбележи на 29 октомври 2023 г. 

19 май се смята за повратна точка в историята на Република Турция.

Другото събитие е, че Ататюрк лично приема 19 май за свой личен празник, за рожден ден, тъй като в акта за раждането му през 1881 г. не е била вписана точната дата.

Приживе Ататюрк обявява 19 май за празник на младежта и спорта с думите: „Цялата ми надежда е в младежта“.

От 1938 г. 19 май се чества като национален празник – Ден за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта, в Турция и в признатата само от Анкара  Севернокипърска турска република, както и в дипломатическите представителства на Турция зад граница.

В чест на празника светлинните на мостовете над Босфора бяха осветени в червено, в цвета на турския национален флаг.

По традиция празникът включва официална част – поднасяне на венци и поклонение пред първия президент на Турция Ататюрк в мавзолея-гробница в Анкара, в което участва държавното и политическото ръководство на страната начело с държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.

Честването продължава с различни младежки и спортни изяви в различните части на страната.

Също по традиция на този ден хиляди хора, от 7 до 70-годишни от цялата страна се стичат в мавзолея на Ататюрк. Предвижда се мавзолеят да бъде отворен до по-късно от официалното работно време, съобщиха турски медии.

Жителите на Истанбул пък се стичат в двореца Долмабахче на брега на Босфора, където Ататюрк склопява очи на 10 ноември 1938 г.

Програмата за тържествата в Истанбул, оповестена от истанбулската голяма община, включва церемония по полагане на венци пред паметника на Ататюрк на площад Таксим от областното и общинското ръководство на мегаполиса, която ще се състои тази сутрин.

Голяма част от проявите – спортни състезания, турнири, концерти на турски и чуждестранни изпълнители ще бъдат изнесени в парка Малтепе, който е най-големият парк на открито в азиатската част на Истанбул на крайбрежието на Мраморно море.

В много общини на мегаполиса като Бешикташ Авджълар, Адалар, Бююкчекмедже, Бакъркьой ще се състоят шествия.

В градчето Килиос на черноморското крайбрежие на Истанбул ще стартира третото издание на Истанбулския фестивал на караваните.  Фестивалът има за цел да събере ентусиасти на каравани и любители на природата чрез различни спортни дейности, състезания и семинари.

Както при всички официални празници – светски и религиозни, общественият транспорт ще бъде безплатен не само за жителите на града, а и за гостите от чужбина.

Тазгодишният национален празник е на фона на предстоящия втори кръг на президентските избори, който ще се състои на 28 май  между настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който получи 49,5 на сто на първия кръг, и опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу с резултат 44,9 на сто.

Класиралият се трети с 5,2 на сто на първия кръг кандидат Синан Оган от алианса АТА се оказа в позиция  на балансьор и се очаква днес да обяви официално кого от двамата кандидати ще подкрепи на балотажа, според съобщенията в турските медии.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани