Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без бюджет спира модернизацията

[post-views]
Комисията по отбрана прие правила за работата

До САЩ е изпратена обвързваща оферта за сключване на договор между двете правителства

Предвидените във внесения от служебното правителство проект на бюджет за 2023 г. капиталови разходи за МО за малко над 1 млрд. лв. се оказват изключително важни за по-нататъшното развитие на модернизацията на Българската армия. Евентуалното им намаляване може до доведе до спиране на проектите и чувствително закъснение на тези, за които се очакват отговори на офертите. Това стана ясно на заседанието на Комисията по отбрана при изслушването на министъра на отбраната Димитър Стоянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министрите на отбраната Катерина Граматикова и Теодора Генчовска.

По отношение на придобиването на бойни машини на пехотата до САЩ е изпратена обвързваща оферта за сключване на договор между двете правителства, каза министър Стоянов. По предварителна информация проектът ще бъде изпълнен в рамките на 3–4 години за близо 2 млрд. лв. Става дума за 154 бойни и спомагателни машини. За тази година са предвидени 457 млн. лв. с разчет до септември да имаме отговор от американската страна.

По проекта за  трикоординатните радари се очаква офертите да пристигнат до края на юни, за да има първо плащане също до края на тази година. За 155-мм гаубици има възможност да се сключи договор правителство–правителство. Прогнозата е да имаме готовност за договор до септември или октомври. Първите плащания ще бъдат през следващата година.

Предстои да пристигнат и два самолета Ф-16 за учебния център за инженерно-технически състав във Военновъздушното училище, където имаме транспортни и други разходи. В проектобюджета са предвидени необходимите средства по проектите за изтребителите и патрулните кораби. Програмата за инвестиции в отбраната до 2023 г. е внесена в Народното събрание. Финансовата рамка е разчетена в два варианта. Първият е при 1,85% от БВП за 2023 г. и 2% през следващите години. Вторият е от 2,1 до 2,5% от БВП съобразно с възможностите на държавата.

Правим всичко необходимо, подчерта министърът, самолетите МиГ-29 да летят колкото е възможно повече. Работи се по офертите за ремонт на шест двигателя. Вариантът за заместващи платформи се оказвал много скъп. Американската страна няма как да ни предостави Ф-16 като заместваща платформа и усърдно ни препоръчва да продължим експлоатацията на самолетите МиГ-29, докогато е възможно, каза още министърът.

Министър Стоянов опроверга твърденията, че служебното правителство не е положило усилия за осъществяване на т.нар. триъгълни сделки, чрез които България да предостави на Украйна техника и въоръжение, като в замяна получи от наши съюзници западни образци. „Проведох срещи с министрите на отбраната на Италия, Испания, Нидерландия, САЩ, Швеция, с представители на Франция. Въпросът бе обсъждан и с военните аташета на много страни. Единственото предложение дойде от страна съюзник, която впоследствие се отказа не защото ние нямахме желание, а защото това въоръжение бе директно предоставено на Украйна. За съжаление, времето за триъгълни сделки беше изпуснато от редовния кабинет“, обясни министър Стоянов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани