Информационен център на Министерство на oтбраната

Зеленски заяви на срещата на Г-7, че “към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия”

Зеленски: Русия готви преврат в Украйна с цел сваляне на президента

Украинският президент Володимир Зеленски обяви на срещата на върха на Г-7, че “към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия”, предадоха световните агенции. Днес по-рано Москва обяви, че украинският град е превзет от руските сили.

В отговор на репортерски въпрос по време на срещата на върха на страните от Г-7 за статута на града, Зеленски каза: “Към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия.”

Информационното затъмнение прави невъзможно да се потвърди ситуацията на бойното поле на най-дълго продължилата битка от началото на войната на Русия срещу Украйна, като поредицата от коментари, направени както от руски, така и от украински официални лица допринася за объркването по темата.

Отговор на Зеленски, отправен на английски език, на въпрос за статута на града, зададен му по-рано по време на форума, беше интерпретиран от мнозина като потвърждение, че градът е паднал в руски ръце.

“Днес Бахмут е само в нашите сърца. На това място не остана нищо друго”, каза Зеленски, добавяйки, че битката не е оставила нищо в града, освен мъртви руснаци.

Зеленски сравни пълното разрушаванe на Бахмут от руската армия с атомната бомбардировка над Хирошима през 1945 г., по време на посещението си в мемориалния комплекс, посветен на стотиците хиляди жертви на бомбардировката, предаде Франс Прес.

Украинският държавен глава каза още, че е уверен, че Киев ще получи изтребители Ф-16 от Запада, с чиято помощ да отблъсне руската пълномащабна инвазия от страната си, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top