Информационен център на Министерство на oтбраната

Откриха планета подобна на Земята на 86 светлинни години от нас

Откриха планета подобна на Земята на 86 светлинни години от нас

Една от най-малките и най-хладни звезди, при които са открити планети от какъвто и да е вид – само на 86 светлинни години от Слънчевата система – изглежда има вулканичен свят, подобен на Земята.

Планетата, наречена LP 791-18 d, е подобна както на Земята, така и на Юпитеровата луна Йо – най-вулканичният свят в Слънчевата система, който космическият апарат на НАСА “Джуно”.

Публикуваната в списание Nature нова статия разкрива нов свят с размерите на Земята около близка малка звезда. Подобна на Нептун и луните на Юпитер. В резултат на това се очаква на повърхността му да има силна вулканична активност.

Въпреки това самата звезда – хладно червено джудже в съзвездието Кратер в южното полукълбо – е само малко по-голяма от Юпитер.

“Откриването на тази екзопланета е изключителна находка”, казва професор Бьорн Бенеке от катедрата по физика на канадския университет в Монреал. “Сходството в свойствата на LP 791-18 d и Земята, както и перспективата за откриваема геоложка активност и вулканизъм на нея я превръщат в ключов обект за по-добро разбиране на начина, по който се формират и развиват земните светове.”

LP 791-18 d беше открит в част от данните от вече мъртвия космически телескоп на НАСА “Спицър”, преди да бъде изведен от експлоатация през 2019 г., както и в данните от сателита на НАСА за изследване на транзитни екзопланети (TESS).

Какво я прави подобна на Земята?

Планетата обикаля в обитаемата зона на звездата си – достатъчно близо, за да съществува течна вода на повърхността ѝ – и се предполага, че е геологична и може да поддържа атмосфера. Температурата на LP-791-18 d е само малко по-висока от тази на Земята, главно защото звездата домакин е толкова малка и хладна.

Въпреки това новооткритата планета може да се счита за подобна на Земята, но това сравнение е само дотук. LP 791-18 d обикаля около звездата си само за 2,8 земни дни и е приливно заключена, с постоянна дневна и нощна страна. Изследователите подозират, че само на последната може да се кондензира вода на повърхността му.

“Основното откритие тук е, че открихме планета с размерите на Земята, много по-малка от планетите b и c”, казва съавторът Иън Кросфийлд, доцент по физика и астрономия в Университета на Канзас. “Всъщност не знаем дали тя има атмосфера, дали има вода, дали има живот или дали би могла да поддържа живот. Не знаем нищо от това.”

Източник: БГНЕС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top