Информационен център на Министерство на oтбраната

Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу Израел

Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу Израел

Ливанското шиитско движение Хизбула извърши големи маневри, симулиращи атаки срещу Израел, предаде Франс прес.

Това бяха най-големите военни учения, организирани от Хизбула, от години насам. Те се проведоха в Южен Ливан. По време на тях Хизбула представи тежките оръжия, с които разполага и симулира атаки срещу израелската територия.

Около 200 бойци от проиранското ливанско движение участваха в маневрите, проведени в Аарамта, на около 20 километра от границата с Израел. Те бяха организирани, за да се отбележи годишнината от изтеглянето през 2000 г. на израелските военни от Южен Ливан след 22-годишна окупация.

“Ако някои хора в ционитското образувание мислят да извършат някоя глупост, ние ще го залеем с дъжд от нашите точни ракети и от всички оръжия на наше разположение”, заяви Хашем Сафиедин, високопоставен представител на шиитската формация.

Десетки журналисти бяха поканени да отразяват маневрите, по време на които Хизбула симулира по-специално атака с дрон по израелско населено място, докато други дронове пускаха експлозиви. После бойци с качулки симулираха акция, при която пробиват бетонната стена, издигната от Израел по границата с Ливан, и навлизат на израелска територия. Военните също така симулираха и атака по израелска територия, при която взривиха автомобили и изтеглиха от един от тях мним труп, който отнесоха със себе си.  По време на ученията снайперисти стреляха с бойни патрони по метални мишени, върху които имаше Звездата на Давид.

По време на ученията бяха показани провивовъздушни оръжия, експлозиви, многоцелеви гранатомети.

Създадена след израелската инвазия в Ливан през 1982 г., Хизбула е единствената ливанска формация, запазила въоръжениетео си след края на гражданската война  (1975-1990), като за целта тя изтъква съпротивата срещу Израел. Арсеналът на Хизбула може да се окаже по-голям от този на ливанската армия, според някои източници. Хизбула подкрепя във военен план в Сирия режима на президента Башар Асад. Формацията е подкрепяна от Иран и присъства в ливанския парламент. Тя е определена като терористична група от много западни страни, в това число и САЩ.

През 2006 г. беше последната голяма конфронтация между Израел и Хизбула, при която от ливанска страна загинаха над 1200 души, повечето от които цивилни. Жертвите от израелска страна бяха 160, повечето от които военни.

Ливан и Израел остават технически в състояние на война след различни конфликти и линията на прекратяване на огъня е контролирана от многонационални сили на ООН, разположени в Южен Ливан, следящи дали се спазва примирието.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top