Информационен център на Министерство на oтбраната

Шестият Поход за мир и неутралитет се проведе в София и още 39 града на България

Шестият Поход за мир и неутралитет се проведе в София и още 39 града на България

Демонстрация по наслов “България – зона на мира” се проведе в София и още в още 39 града на България и няколко в чужбина – това е 6-ото издание на Похода за мир и неутралитет, организиран от Инициативен комитет и над 20 неправителствени организации. “България е зона на мира, България не участва нито с хора, нито с оръжие, боеприпаси или резервни части в никоя война”, бяха водещите послания на събитието. Основното искане е България да запази неутралитет и да не праща оръжия на Украйна. Сред участниците в днешната демонстрация бяха лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, какти и други представители на партията, също представители на БСП и лидерът на партия МИР Симеон Славчев,

През април беше проведено предишното издание на проявата.

Участниците в демонстрацията днес отново се събраха пред пилоните на НДК. Те се отправиха на шествие към сградата на парламента, за да популяризират каузата за запазване на мира, обявявайки, че България не трябва да участва във никаква война, страната ни трябва да е свободна и независима и да има в нея бъдеще за децата. Един от лозунгите на кампанията е: “Децата на България са родени, за да живеят в мир”.

Ето някои от аргументите на участниците в Похода за мир да се включат в демонстрацията:

“Искам да се защитават националните интереси на България, не да работим под диктат на Америка, на Западна Европа и т.н.”;

“Да няма война, който иска война –  да му дават по един автомат и да ходи”;

“Българският народ не иска война”; “Човек трябва наистина да прогледне, така да се каже”, отбеляза участници. 

Заради шествието движението по бул. “Патриарх Евтимий”, беше спряно, както и по улиците, пресичащи бул. “Витоша” и по бул. “Цар Освободител”. Участниците достигнаха сградата на Народното събрание, където проведоха митинг. По-късно участници в шествието замериха с червена боя сградата с представителствата на европейските институции у нас на ул. “Раковски”.

Шестият Поход за мир и неутралитет се проведе в София и още 39 града на България

Организирана е и подписка за провеждане на референдум “За мир и неутралитет”, която е в ход, като към момента  е подкрепена от близо 50 000 души. По време на проявата още една подписка събира подкрепа – срещу джендър идеологията и в защита на децата и българското семейство. 

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top