Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Гешев скъса синджира

Главният прокурор не пожела да бъде двойна жертва – на атентат и агнец, който да напусне скоропостижно.

Главният прокурор Иван Гешев скъса синджира. И в прекия смисъл, като се опълчи на политиците, с чиято помощ беше назначен през 2019 г., и в метафоричния, като за първи път в историята на съдебната власт отвори „кутията на Пандора“ с признания за инцестните връзки между уж две разделени власти като политическата и съдебната, които би трябвало да се контролират една друга. Така предизвика невиждан скандал, който най-кратко бе описан като „Главният прокурор дава зам.-главния прокурор на прокурор“. Така за 10 дни в прокуратурата се случиха няколко на пръв поглед невъзможни неща – атентат срещу главния прокурор, опит за преврат от страна на заместника му, а като резултат и – небивала политическа турбуленция в опитите за съставяне на кабинет.

Първото пропукване в прокуратурата стана седмица след взрива срещу Иван Гешев. В деня на взрива, 1 май, заместникът на Гешев Борислав Сарафов заяви, че в джипа се е возило и семейството на главния прокурор с двете му деца. Не е ясно защо е трябвало да се манипулира фактът, че Гешев е била сам в колата. Седмица по-късно, на 8 май, Сарафов вече трябваше да обясни защо е казал това и той го направи със знаменателна реплика: „Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко“, което бе възприето като първа еманципация от Гешев и втора бомба.

3 дни след това, на 11 май, натоварената да състави нов кабинет с мандата на ГЕРБ Мария Габриел хвърли нова – тя посочи като първа задача на новия МС освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Идея, която не бе минавала в главите и на най-върлите поддръжници на лидера Бойко Борисов, като се има предвид нефелният резултат от две разследвания на държавното обвинение – кюлчетата със злато и банкнотите евро в чекмеджето на Борисов и т. нар. дело „Барселонагейт“. Буквално минути по-късно избухна и четвърта бомба – Йордан Цонев от ДПС, партията, за която се твърди, че превзела прокуратурата чрез назования от Татяна Дончева Делян Пеевски подкрепи свалянето на Гешев от поста. За да не стане грешка кои са фигурите, стояли досега зад Гешев, на 16 май от Гражданското движение „Боец“ изпратиха отворено писмо до ПП–ДБ с искане Бойко Борисов и Делян Пеевски да подадат оставки и да напуснат парламента.

Така стана ясно, че Иван Гешев е „предаден“ от досегашните си политически покровители, които са решили да сменят „уморения кон“ със следващия послушник. Ден по-късно шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) искат оставката на главния прокурор. Сред тях е и Калина Чапкънова, която веднага след взрива защитава Гешев и казва, че бомбата е трябвало да убие главния прокурор. Кой е натиснал копчето на Чапкънова не е ясно, но обръщането на позицията на 180 градуса в рамките на по-малко от седмица предизвиква бурен гняв на нейни колеги.

Междувременно директорът на Националното следствие и заместник на Гешев Борислав Сарафов започва да звъни на шефовете на апелативните прокуратури в страната, за да търси подкрепа за свалянето на Гешев и на практика организира преврат срещу началника си.

Така се стига до знаменателното изявление на Иван Гешев, по време на което той показва написаната си оставка, а след това демонстративно я накъсва на парченца. Тогава той за първи път назовава Сарафов и Бойко Борисов като „лицата Борислав Боби Сарафов и Бойко Методиев Борисов“ и обявява, че иска оставката на Сарафов от ВСС. Заявява, че е бил предаден от ДПС, като така потвърждава влиянието на политиците в прокуратурата. Патетично завършва с фразите „Бог за нами“ и „Да живее майка България“. След което следва брифинг на Сарафов, който иска охрана, защото познава Гешев и го е страх за живота. След което пуска жалба във ВСС с искане за оставката на Гешев с 3 обвинения за незаконно подслушване, владеене на стар имот от Гешев, познат като Къщата на регентите в Боровец, и за оказване на въздействие върху прокурора по случая „Барселонагейт“.

Така всичко остава в ръцете на ВСС. Той се състои от 24 членове, а в момента действащи са 21. За оставката на Гешев се изисква квалифицирано мнозинство от 17 членове, които да вдигнат ръка за оставката на главния прокурор. Това трябва да се случи до 1 юни.

Дори за историците след години от разстояние на времето ще е трудно да обяснят кое е било „яйцето“ и кое „кокошката“ – дали атентатът срещу Гешев натисна копчето за взривоопасните събития в прокуратурата и искането за оставка на главния прокурор от номинираната за премиер Мария Габриел. Или бомбата е била част от сценарий, който да накара ГЕРБ да премине към план Б – отхвърлянето на евентуална коалиция с ПП–ДБ и преговори с ДПС, БСП и ИТН с мотива, че трябва да се спасява държавата.

Ясно е едно – на фона на неистовото желание на ГЕРБ да състави правителство, което ще „изпере“ имиджа на лидера Бойко Борисов и ще спре агонията формацията да бъде „отровна“ и нежелана при всякакви опити за коалиране с нея, премахването на Гешев щеше да бъде политическият мехлем, който лекува рани. Подобен жест срещу нежелания вече от никого Иван Гешев щеше пък да е уж умело протегната ръка за преговори към коалицията ПП–ДБ. И понеже всички около Кирил Петков и Христо Иванов не биха се навили на реформа в съдебната власт само със смяната на Гешев и без промени в конституцията, то отново би се преминало на варианта с участието на ДПС във властта. Резултатът от всички тези чупки в кръста на евентуалните „сценаристи“ на ситуацията в последните две седмици е ясен – няма да има кабинет с ПП–ДБ, няма да има и план Б заради отказа на БСП да бъде „резервно колело на каруцата“ по думите на лидера ѝ Корнелия Нинова.

Провалът на сценаристите е още по-видим с ефекта от бомбата в прокуратурата. Едва ли някой е очаквал толкова шумна и злостна реакция от Иван Гешев, но това би трябвало да са предвидили организаторите на бомбата. Защото това, което различава Гешев от Цацаров, е, че той е завършил право в Академията на МВР и за него всичко е битка. За няколко години Цацаров и Гешев успяха да превърнат прокуратурата в пирамидална структура, думата на главния прокурор е закон, а идейни и процесуални своеволия не се търпят. Сарафов, който е против Гешев и Ясен Тодоров, който го защитава, са от същото тесто.

Двете седмици до гласуването на оставките на Гешев и Сарафов ще бъдат безсънни за 21-ата членове на ВСС. Да приемем, че сред тях има трима, които винаги са били против личността и методите на управление на Иван Гешев и принципно са против него. Заслужават уважение.

Но 18 от тях трябва да решат от чия страна на барикадата са. Защото в тази приказка няма „добри“ и „лоши“ – на всички им тежат различни зависимости. Но в края на краищата, ако цял живот си бил магистрат, за да защитаваш истината и да въздаваш справедливост, вярвал си в правосъдието и смисъла да си юрист, то няма как в деня след оставката на Гешев да се събудиш с етикета, че някой политик ти е натиснал копчето, а ти си изпълнил поредната прищявка на хора извън независимата съдебна власт. Поне такъв е принципът и… честта, майко, юнашка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани