Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха планета подобна на Земята на 86 светлинни години от нас

[post-views]
Откриха планета подобна на Земята на 86 светлинни години от нас

Една от най-малките и най-хладни звезди, при които са открити планети от какъвто и да е вид – само на 86 светлинни години от Слънчевата система – изглежда има вулканичен свят, подобен на Земята.

Планетата, наречена LP 791-18 d, е подобна както на Земята, така и на Юпитеровата луна Йо – най-вулканичният свят в Слънчевата система, който космическият апарат на НАСА „Джуно“.

Публикуваната в списание Nature нова статия разкрива нов свят с размерите на Земята около близка малка звезда. Подобна на Нептун и луните на Юпитер. В резултат на това се очаква на повърхността му да има силна вулканична активност.

Въпреки това самата звезда – хладно червено джудже в съзвездието Кратер в южното полукълбо – е само малко по-голяма от Юпитер.

„Откриването на тази екзопланета е изключителна находка“, казва професор Бьорн Бенеке от катедрата по физика на канадския университет в Монреал. „Сходството в свойствата на LP 791-18 d и Земята, както и перспективата за откриваема геоложка активност и вулканизъм на нея я превръщат в ключов обект за по-добро разбиране на начина, по който се формират и развиват земните светове.“

LP 791-18 d беше открит в част от данните от вече мъртвия космически телескоп на НАСА „Спицър“, преди да бъде изведен от експлоатация през 2019 г., както и в данните от сателита на НАСА за изследване на транзитни екзопланети (TESS).

Какво я прави подобна на Земята?

Планетата обикаля в обитаемата зона на звездата си – достатъчно близо, за да съществува течна вода на повърхността ѝ – и се предполага, че е геологична и може да поддържа атмосфера. Температурата на LP-791-18 d е само малко по-висока от тази на Земята, главно защото звездата домакин е толкова малка и хладна.

Въпреки това новооткритата планета може да се счита за подобна на Земята, но това сравнение е само дотук. LP 791-18 d обикаля около звездата си само за 2,8 земни дни и е приливно заключена, с постоянна дневна и нощна страна. Изследователите подозират, че само на последната може да се кондензира вода на повърхността му.

„Основното откритие тук е, че открихме планета с размерите на Земята, много по-малка от планетите b и c“, казва съавторът Иън Кросфийлд, доцент по физика и астрономия в Университета на Канзас. „Всъщност не знаем дали тя има атмосфера, дали има вода, дали има живот или дали би могла да поддържа живот. Не знаем нищо от това.“

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани