Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Старшина Добринка Илиева: „Авиацията винаги е била атрактивна“

[post-views]
Старшина Добринка Илиева: „Авиацията винаги е била атрактивна“

Дамата в униформа винаги намира свободно време за себе си и за хобито си да плете бебешки дрешки.

„От години участвам в базарите, организирани от Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ). Участвали сме и в София, и в Пловдив. На последния щанд, който беше организиран в Централния военен клуб в столицата, бяха представени артикули, изработени от колеги и колежки, както и от децата на колеги и приятели на Българската армия.“ Това каза пред военния вестник старшина Добринка Илиева от авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив. Поводът да се видим с нея беше благотворителен базар, който беше организиран под мотото „Направи добро за децата на БА“. Един от приоритетите в дейността на Сдружението на жените военнослужещи е грижата към децата на българските военнослужещи.

СЖВ е създало традиция да организира и да се включва в разнообразни благотворителни базари, дарителски акции и кампании. Всички те имат една-единствена цел – да сътворят добро и да помогнат на децата на Българската армия. Според организаторите на събитието доброто е умението и да съпреживяваме, но и да сме състрадателни, както и да помагаме на нуждаещите се.

На щанда на дамите от авиобаза Граф Игнатиево се наблюдаваше наистина засилен интерес от страна на посетителите на базара в ЦВК, защото изделията им просто бяха  много пъстри и атрактивни.

„Всичко привлича интереса на хората. Не само авиационната тематика, но и ръчно изработените изделия от нас и нашите колеги.“ Авиацията винаги е била атрактивна, затова и интересът е толкова голям от страна на посетителите“, категорична е старшина Илиева.

Цените на отделните артикули се определят като себестойност от всеки, който изработва даден продукт за щанда. Всеки сам определя цената на труда си. „Хората даряват онова, което са изработили, за да бъде продадено в полза на децата на Българската армия. Дарителството е двустранен процес, от една страна, са имено дарители, но от друга, са онези, които купуват, и по този начин даряват средствата си на нуждаещите се“, споделя дамата в униформа.

Попитахме я какво я мотивира да участва в тези мероприятия, които обикновено са в почивни дни и така и те стават заети за нея. „Мен ме мотивират основно усмивките на децата, за да участвам в тези дейности. Това всъщност ни мотивира всички, които участваме тук“, казва старшина Илиева.

Има много кукли, които са изработени ръчно, както и много чаши, рисувани от техни дарители, а също и много лакомства, ръчно изработени панери и др. Цветовете преливат от цялата възможна палитра и създават усещането за пролет, за свежест, за красота и изящество.

Всеки сам избира и се снабдява с материалите, които са му необходими за изработването на даден артикул, който ще бъде предложен след това на техните базари. Повечето хора са участвали в тези инициативи много пъти и те знаят как и откъде да си намерят необходимите продукти за изработването на даден артикул за щанда.

„Участвали сме наистина в множество базари, хората, които са участвали с нас, са имали възможност да видят резултатите от тях. Впоследствие те виждат и усмивките на децата и това ни зарежда да участваме и в следващи инициативи и базари на Сдружението на жените военнослужещи. Лично аз плета терлици за бебета и произвеждам бебешките артикули, които предлагаме на нашите щандове“, разказва с гордост старшина Добринка Илиева от авиобаза Граф Игнатиево.

Споделя, че това за нея е забавление, не е работа и натоварване. „Това ме успокоява и вдъхновява също, както и уплътнява свободното ми време. Винаги намирам време за това мое хоби, което е полезно и за мен, но и за базарите, които организираме. Човек трябва да има време за себе си и да прави неща, които му доставят удоволствие“, смята дамата в униформа.

Попитахме я къде се е учила да плете. „Учила съм на занаят от баба ми и майка ми, но имам двама синове и предполагам, че тук ще спре традицията. Надявам се обаче снахите или пък внучките да приемат от мен този занаят. Аз ще ги науча, ако проявяват интерес, и обещавам да бъда търпелива“, казва още старшина Илиева.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани