Информационен център на Министерство на oтбраната

СОСЗР продължава да припомня бойната слава на Българската армия

СОСЗР продължава да припомня бойната слава на Българската армия

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) продължи реализирането на инициативата си с военно-исторически лекции да ни връща към бойната слава на Българската армия. Днес в ЦВК за българското военно изкуство през Балканската война (1912-1913 г.)  говори председателят на ЦКК на Съюза генерал-майор от запаса Йордан Йорданов, бивш заместник- началник на отбраната.  Анализирайки успехите, поуките и изводите от това важно историческо събитие от  преди 110 години, той подчерта още в началото, че поражението на турската армия е плод, както на усилията на героизма и патриотизма на българския народ, така и на проведеното от командния състав от всички степени високо воинско майсторство.

За подготовката и воденето на войната българското военно изкуство получава по-нататъшно развитие, обогатява се с нови форми и способи за водене на военните действия в стратегически, оперативен и тактически мащаб, бе категоричен ген. Йорданов.  Прави впечатление, че в 5-месечната война Българската армия е в настъпление 4 месеца и 15 денонощия в рамките на 5 настъпателни операции.

Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков информира участниците за досегашните прояви, посветени на 110 години от Балканските войни, както и за предстоящата двудневна конференция, която ще се проведе на 22 и 23 юни във Видин.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top