Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Два милиарда души вероятно ще бъдат изложени на опасно високи температури до 2100 г.

[post-views]
43 загинали за два дни от жегите в Испания

Два милиарда души вероятно ще бъдат изложени на опасно високи температури до 2100 г., съобщи АФП, цитирайки научно изследване, публикувано в сп. „Нейчър състейнабилити“.

Настоящата политика трябва да спре климатичните промени, които ще изложат повече от една пета от човечеството на екстремно високи, потенциално смъртоносни температури.

Температурата на повърхността на Земята е напът да се повиши с 2,7 градуса по Целзий в сравнение с тази от прединдустриалната епоха до края на века. Това ще засегне два милиарда души – около 22 процента от световното население.

Човечеството ще излезе извън зоната на климатичен комфорт, в която се е развивало в продължение на хиляди години.

Индия (600 млн.), Нигерия (300 млн.) и Индонезия (100 млн.) са държавите, в които най-много жители ще се сблъскат със смъртоносни температури.

„Това ще представлява премоделиране на начина на живот на планетата и съответно до потенциална реорганизация в начина на живот“, подчертава Тим Лентън от университета в Ексетър, който е водещ автор на изследването.

При ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий – най-амбициозната цел от Парижкото споразумение през 2015 г., броят на хората, които ще бъдат изложени на подобен риск, ще се редуцира до по-малко от един милиард души.

Светът вече е достигнал повишение на температурата с 1,2 градуса по Целзий. Това е следствие от човешката дейност, главно от употребата на изкопаеми горива (въглища, петрол, газ). Регистрират се горещи вълни, засушавания, горски пожари.

„Цената на климатичните промени често се измерва във финансови единици, но нашето изследване подчертава колко би струвала в човешки животи, ако не се действа спешно“, каза Тим Лентън. „Всяко повишение от 0,1 градуса по Целзий от настоящите стойности се равнява на 140 млн. души, изложени на опасно високи температури“.

Прагът на „опасната температура“ е определен на 29 градуса по Целзий средна годишна температура. В исторически план човешките общности са живели при средна годишна температура от 13 градуса по Целзий за умерения климат и 27 градуса за тропическия климат. Рисковете са особено големи в регионите по дължината на екватора – климатът би могъл да стане смъртоносен и при по-ниски температури заради високата влажност, която пречи на човешкото тяло да се охлажда посредством изпотяването.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани