Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две училища за момичета в Северозападен Пакистан бяха взривени от въоръжена ислямистка групировка

[post-views]
Пакистанският военноморски флот ще бъде домакин на военноморски учения с участието на 50 държави

Ислямистки бойци взривиха през изминалата нощ празните класни стаи на две девически училища в Северозападен Пакистан, без да причинят жертви, съобщи днес представител на местните власти, цитиран от Франс прес.

Образованието на момичетата отдавна се отхвърля от въоръжени групировки в региона, включително от пакистанските талибани, известни с това, че простреляха в главата през 2012 г. Малала Юсафзаи, защото тя се бореше за по-голям достъп на момичетата в Пакистан до образованието. Две години след това Малала получи Нобеловата награда за мир.

Двойната атака срещу девическите училища е извършена през изминалата нощ в селата Хасу Хел и Гул Мосаки, и двете разположени в областта Северен Вазиристан, на около 30 км от границата с Афганистан.

„Екстремистите са заложили самоделни взривни устройства в две държавни училища за момичета, които избухнаха късно през нощта“, каза високопоставеният местен служител Рехан Гул Хатак пред АФП.

Шест класни стаи са унищожени в Хасу Хел и още три в Гул Мосаки, каза служителят.

„Това със сигурност е дело на екстремисти, но все още не знаем коя групировка е замесена“, добави той.

Областният полицейски служител Салим Риаз потвърди новината за инцидентите, отбелязвайки, че е започнало „задълбочено разследване“.

Северен Вазиристан е една от бившите полуавтономни племенни области в северозападната част на страната, където пакистанската армия извърши множество операции срещу бунтовници, свързани с мрежата на Ал Каида и талибаните, след инвазията на САЩ и техните съюзници от НАТО в Афганистан през 2001 г.

В Пакистан от известно време,  особено след завръщането на власт на талибаните в Кабул през август 2021 г., ситуацията със сигурността се влоши, основно в граничещите с Афганистан райони.

Повечето от атаките се извършват от пакистанските талибани, самостоятелна от афганистанските талибани групировка, която обаче е водена от същата ислямистка идеология. Пакистан обвинява афганистанските талибани, че са позволили на пакистанските талибани да планират атаките си от афганистанска територия – нещо, което те постоянно отричат.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани