Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново напрежение в Западния бряг – трима палестински бойци бяха убити в Наблус

[post-views]
Трима палестинци бяха убити при операция на израелската армия на Западния бряг

Трима палестински бойци бяха убити в Западния бряг при операция на Израелската армия в неделя вечерта. По-рано посещението на крайнодесния министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир на Храмовия хълм в Йерусалим предизвика ожесточени критики от страна на палестинците и арабските им съюзници.

Три жертви са паднали в лагера Балата в Наблус на окупирания Западен бряг. Става дума за мъже на 32, 30 и 24 години, посочиха от здравното министерство в Рамала. Бригадите на мъчениците от Ал-Акса, военното крило на движението Фатах на президента Махмуд Абас, потвърдиха, че тримата са бойци от техните редици.

Израелската армия не коментира операцията, но свидетели съобщават за рейд в десетки жилища, както и за поредица от изстрели и експлозии. По-рано пък израелски войник бе леко ранен при атака с кола в град Хувара, близо до Наблус, като нападателят е избягал, посочват от Тел Авив.

Преди това напрежението между израелци и палестинци ескалира след посещението на израелския вътрешен министър Бен-Гвир, представител на крайната десница, на Храмовия хълм в Йерусалим, чиято принадлежност трите световни религии си оспорват. Министърът похвали израелската полиция, която отговаря за сигурността на обекта и подчерта, че работата им ясно показва „кой е стопанинът“ на свещения град, като настоя страната му да разшири контрола си в зоната.

Проявата беше определена като опасна провокация и  предизвика острата реакция не само на палестинските власти, но и на външното министерство на Йордания, която е официалният пазител на мюсюлманските и християнските свети места в Йерусалим.

Най-ново

Единична публикация

Избрани