Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

75 хиляди души излязоха на демонстрация в Кишинев, настояха за присъединяване на Молдова към Европейския съюз

[post-views]
75 хиляди души излязоха на демонстрация в Кишинев, настояха за присъединяване на Молдова към Европейския съюз

Масова про-европейска проява се проведе в молдовската столица Кишинев, по инициатива на президента Мая Санду. 75 хиляди души излязоха на демонстрацията в подкрепа на присъединяването на Молдова към Европейския съюз.

Дестки хиляди демонстранти развяха в Кишинев европейския флаг с викове „Европа!“ и „Молдова в Европа!“ под звуците на Одата на радостта на Бетовен, считана за химн на Европа.

Ние не сме аутсайдер и не искаме да стоим в покрайнините на Европа, заяви пред събралото се множество президентът на Молдова Мая Санду и настоя, че мястото на страната ѝ е в Европейския съюз. Това не е просто слоган, това е начин на живот, наша мечта и възможност да живеем мирно и спокойно, допълни държавният глава.

Президентът беше в компанията на председателя на Европейския парламент Роберта Метцола, която изрази подкрепата си за кандидатурата на Молдова и потвърди, че тя вече е част от европейското семейство.

Роберта Метцола – председател на Европейския парламент:

„Ние в Европейския парламент признаваме огромните усилия на страната ви да приложи деветте стъпки на Комисията за реформи и да приведе в съответствие европейското законодателство. Молдова вече е готова и за по-широка интеграция в единния пазар на ЕС.“

Припомняме, че Молдова винаги е била ябълката на раздора между Москва и Запада, а през последните години все повече местни, разочаровани от постсъветската действителност, емигрираха в чужбина в търсене на по-добър живот. И Кишинев, и Брюксел споделят възгледа, че страната трябва да стане пълноправен член на ЕС до 2030 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани