Информационен център на Министерство на oтбраната

Стартира инициатива за възстановяване на паметника на Бомбиера

Стартира инициатива за възстановяване на паметника на Бомбиера

Той е символизирал онези български воини, които са имали силата и таланта да хвърлят гранатите на най-далечно разстояние сред позициите на противника.

В четвъртък от 16 ч. във Военна академия „Георги С. Раковски“ ще се състои официалното представяне на проекта „Възстановяване на паметта“ – съвместна инициатива на Национален фонд „Култура“, продуцентската компания „Бо Филм“, Военна академия „Г. С. Раковски“ и Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Св. Лука“, съобщават от учебното заведение.

Ученици от НГПИ, след като предварително бяха запознати с историята на Военната академия и информация за изчезналия паметник на Бомбиера, са изработили 8 мащабни скулптурни фигури на паметника от глина, които ще бъдат показани по време на представянето на проекта във Военната Алма матер.

С тези макети, създадени с много професионална любов и старание, ще бъде поставено началото на една инициатива за възстановяване на паметника на Бомбиера – един от многото значими паметници в културно-историческия ансамбъл от архитектурното наследство на Академията и столицата.

Информация по материали в печата и извадки от статията на  изкуствоведа Галина Декова

Това, което се знае  за паметника на Бомбиера е, че е бил до централния плац във Военното на Негово Величество училище, където сега се намира Военна академия „Г. С. Раковски”.  Издигнат  е  в прослава на самоотвержено отдалите  живота си в Първата световна война войници. Символизира онези български воини, които са имали силата и таланта да хвърлят гранатите на най-далечно разстояние сред позициите на противника. Включени в специални команди те се наричали бомбиери, което значи бомбохвъргачи. Ползвали са се с особено уважение от своите началници и колеги. След дни на успешни сражения и десетки попадения, вражески куршум покосява първообраза на статуята – един от най-успешните бомбиери в Българската армия,  млад мъж от Силистренско. Повече от десетилетие паметникът му величествено се е извисявал  при плаца  във  Военното училище  и под неговата сянка са се клели, в подобна на неговата  самоотдаденост – на Цар и Отечество,  пеели, марширували, удряли крак и развявали знаме поколения  бъдещи наши офицери.

Паметникът е бил висок над 4 метра и фигурата на върха представлява замахнал с ръчна бомба войник. Скулптурата вероятно  е била направена по една  тогавашна технология: отлята мозайка с арматура, като основа отвътре да държи, а от външната страна боядисана. От четирите  страни на постамента има изписани с въздействащи слова съдържателни девизи – като този: „Царю и роду верно служи, за тях живота си положи!“

Паметникът е съществувал до началото на 50-те години  на 20 век, когато е обявен за остатък от миналото и е съборен.

От паметника  на Бомбиера  са запазени само  оскъдно количество  фотографии и никаква архивирана документация. Въз основа на съпоставка на факти и анализ на снимките много историци и изкуствоведи имат основания да смятат, че  е дело на скулптора Михаил Михайлов. Той е сред най-значимите автори между Първата и Втората световни войни и творчеството му представлява етап от развитието на българската скулптура.  Още по време на следването си започва да изпълнява поръчки за Военното училище, става негов стипендиант и получава помещение за ателие.  След 1928 г. скулпторът работи като художник в Народния театър в София, но напуска, след като печели стипендия за специализация в Париж. След завръщането си  през 1931 г. Михаил Михайлов продължава да работи за военните. Наред със значителна галерия от скулптирани образи през 1938 г. създава и лъвската фигура, известна като една от най-хубавите в българската монументална скулптура, която днес се намира пред Министерството на вътрешните работи. Днес Националният военноисторически музей съхранява близо 20 произведения на Михаил Михайлов: скулптурни бюстове на бележити български армейци, пластики и релефни образи на български воини. Той е автор на скулптурната декорация на Колоната на випускниците във Военната академия. Негово дело  е и  релефния  портрет на Г. С. Раковски, който днес може да се види на западната фасада на Военния клуб в София.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top