Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС увеличава военната помощ за Украйна; Киев вече е получил 1 300 ракети и 220 хиляди снаряда

[post-views]
Жозеп Борел: Русия от години инвестира в дезинформация в огромен мащаб

Министрите на отбраната от ЕС препотвърдиха категоричната подкрепа на Блока за Украйна. Програмите за военна помощ дават по-добър от очаквания резултат, заяви върховният представител Жозеп Борел, като единствено за отпускането на осмия транш от Европейския мирен механизъм няма единодушие и дискусиите продължават.

Следващите дни, седмици и месеци ще са решаващи за хода на войната в Украйна, всички сме наясно с това, заяви след срещата на военните министри в Брюксел върховният представител на ЕС по външна политика и отбрана и допълни, че 90% от дискусиите е била посветена на военната подкрепа за Киев.

20 хиляди са вече обучените украински войници по програмите на ЕС,  коментира европейският първи дипломат и прогнозира, че до края на годината броят им ще достигне 30 хиляди, което е двойно повече от първоначално заложеното. Постигнатото е изключителен успех, единодушни са военните министри от блока.

По отношение на материалната подкрепа, допълни Борел, предложихме изплащането на още 500 милиона евро от Европейския мирен механизъм за закупуване на военно оборудване. Единодушно  решение няма, темата все още се обсъжда и се надяваме на резултат до края на седмицата, заяви върховният представител.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС:

„Последните данни с които разполагаме сочат, че благодарение на Европейския мирен механизъм сме окуралижи държавите-членки да предоставят на Украйна материална подкрепа на стойност 10 млрд. евро. Така че, Европейският мирен механизъм, който управляваме тук в Брюксел, е вложил 5,6 млрд. евро.“

Средствата на Европейския мирен механизъм ще се увеличат с още 3,5 млрд. евро, които обаче няма да са насочени само към Украйна, допълни Борел.

По отношение на 2-милиардния план за предоставяне на муниции за артилерията на Украйна поставената цел от 1 милион боеприпаса до края на годината е съвсем реалистична, заяви европейският първи дипломат. Цифрите са все по-обнадеждаващи и до момента са изпратени 220 хиляди артилерийски снаряда от различен калибър, както и 1 300 ракети.

В допълнение, днес Европейската комисия отпусна нов транш от 1,5 млрд. евро макро-икономическа помощ на Украйна. С оглед на цялата предоставена помощ, ЕС е най-големият донор на Киев, заяви Борел и подчерта, че в Брюксел не споделят изразеното по-рано мнение на унгарския премиер Виктор Орбан, че Украйна няма да спечели войната, напротив – убедени сме в победата ѝ и продължаваме да я подкрепяме безусловно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани