Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария наложи вето – блокира военната помощ на ЕС за Киев

[post-views]
Унгария наложи вето – блокира военната помощ на ЕС за Киев

Унгария продължава да блокира отпускането на допълнителна военна помощ от Европейския съюз за Украйна. На срещата си в Брюксел министрите на външните работи от блока така и не се споразумяха за предоставянето на нов транш от Европейския фон в подкрепа на мира.

На срещата си в Брюксел в понеделник министрите на външните работи на страните от Европейския съюз трябваше да договорят отпускането на нов транш от 500 млн. евро в подкрепа на Украйна.

Средствата идват от Европейския мирен механизъм и са предназначени за закупуване на боеприпаси. Унгария обаче наложи вето на решението след като най-голямата банка в страната – OTP Bank, влезе в черния списък на украинските власти.

Петър Сиярто – министър на външните работи на Унгария:

„Ще се противопоставяме на плащането на още 500 млн. евро от Европейския мирен механизъм за доставката на оръжия, докато Украйна оставя в банка OTP в списъка с международните спонсори на войната. Това е най-голямата унгарска банка и ключов играч в нашата икономика. Мога да заявя, че в Унгария се се гордеем с банка като OTP.“

Антикорупционната комисия в Киев заклейми унгарската банка, заявявайки, че тя предоставя преференциални кредитни условия на руски военни, с което де факто ги възнаграждава за извършените военни престъпления. От ръководството на OTP отхвърлиха обвиненията като неправилни и необективни.

Въпреки че официално ЕС няма отношение към спора, върховният представител по външна политика и отбрана Жозеп Борел заяви, че се прави и невъзможното за решаване на казуса и отпускане на средствата за Украйна.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС по външна политика и отбрана:

„Двустранно, многостранно, трябва да направим всичко възможно, за да приемем следващия пакет с военна помощ за Украйна. Ако страна-член има затруднения, нека ги обсъдим. Това ще направим.“

Включването в украинския черен списък няма правни последници, но призовава за потребителски бойкот. В него вече влизат редица компании от Франция, Италия и Гърция, но Унгария е единствената, което поиска въпросът да се разгледа на общоевропейско равнище.

Най-ново

Единична публикация

Избрани