Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високопоставен служител по въпросите за Китай в Държавния департамент на САЩ се оттегля

[post-views]
Американски боен кораб отново провокира Пекин в Южнокитайско море

Високопоставеният служител по въпросите за Китай в Държавния департамент на САЩ Рик Уотърс се оттегля в момент на напрегнати отношения между САЩ и Пекин, съобщи Ройтерс.

Уотърс заема поста заместник-помощник на държавния секретар по въпросите за Китай и Тайван. Наскоро той оглави и новосъздадения отдел за политиката на Департамента за Китай. Той ще напусне поста си на 23 юни, но ще продължи работата си в отдела на Департамента, който разработва политиката по отношение на Китай, съобщи говорител на ведомството. „Благодарим му за двегодишната умела работа по въпросите на Китай и Тайван, включително за създаването на Службата за координация по въпросите на Китай и за ръководството на Службата за координация по въпросите на Тайван“, се казва в изявлението на говорителя.

За момента самият Уотърс не е коментирал въпроса.

Преди две седмици Ройтерс съобщи, че Държавният департамент е отложил санкциите, свързани с правата на човека, контрола на износа и мерки, за да се опита да ограничи вредите, които те биха имали върху двустранните отношения между САЩ и Китай.

Отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от десетилетия насам, смятат много анализатори. Стратегическите конкуренти имат разногласия по редица теми, от Тайван до търговия.

„Малко са хората в американското правителство, които имат такива добри познания за Китайската народна република, колкото има Рик Уотърс и създаването на отдел в Държавния департамент, който да отговаря за политика спрямо Китай под негово ръководство, ще бъде трайно наследство. Рик е стратегически мислител, който умело развива политиката на САЩ по отношение на Китай“, каза говорителят и добави, че Държавният департамент е в процес на избор на приемник на Уотърс на поста на заместник-помощник на държавния секретар по въпросите за Китай и Тайван.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани