Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея изстреля ракетата „Нури“ с търговски сателит на борда

[post-views]
Южна Корея изстреля втория си шпионски сателит

Южна Корея изстреля ракетата „Нури“, произведена в страната, с търговски сателит на борда, съобщи Франс прес.

Сателитът е от програмата за космическо развитие на страната.

Първоначално изстрелването беше планирано за сряда. Полетът беше отложен заради технически проблем.

Това е третото изстрелване на ракетата „Нури“. Първото завърши с провал, а второто – през 2022 г., беше успешно. Тогава ракетата разположи в орбита тестови сателити. Полезният товар, транспортиран от ракетата, имаше за главна цел да изследва потенциала на самата ракета. 

Сега ракетата ще разположи осем оперативни сателита, сред които има и такъв от търговски тип, уточни корейският министър на науката, информационните и комуникационни технологии. В четвъртък „Нури“ излетя от космическия център Наро.

Пет минути след изстрелването ракетата се издигна на 300 км височина. Осемте сателита, транспортирани от „Нури“, бяха разположени успешно според официалните снимки.

Повече от 200 хиляди души гледаха директно събитието в ЮТюб.

Това трето изстрелване има за цел да постави сателит в целева орбита, каза пред журналисти директорът на програмата „Нури“ от корейския институт за космически изследвания Ко Джон-хуан.

Сателитът НекстСат 2 е с тегло 180 кг и е разработка на корейския институт за науки и технологии. Ракетата трябва да достигне 550 км височина. Тя е оборудвана с малък радар, който позволява получаване на снимки с висока резолюция независимо от метеорологичните условия. Ракетата е с дължина 47 м и тегло 200 тона. Цената на разработката, отнела десетина година, се равнява на 1,4 млрд. евро.

Южна Корея е сред най-напредналите в технологично отношение държави, но все още изостава с изследването на космоса.

Първият сателит е изстрелян от Съветския съюз през 1957 г.

Южна Корея изстрелва неуспешно ракети с използвана руска технология през 2009 г. и 2010 г. През 2013 г. е извършено успешно изстрелване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани