Информационен център на Министерство на oтбраната

Във Враца се откриват „Ботеви дни 2023“, посветени на 147-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета

Във Враца се откриват „Ботеви дни 2023“, посветени на 147-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета

Във Враца днес ще бъдат открити „Ботеви дни 2023“. По традиция това се случва на централния площад „Христо Ботев“, но ако времето не позволява – откриването ще се проведе в залата на Народно читалище “Развитие 1896“, обяви кметът Калин Каменов.

Първото събитие от официалната програмата днес е награждаването на победителите в Националния конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“. Откриване е насрочено за 18 часа, от  20 часа пред сградата на Община Враца концерт ще изнесат „Легендите“. Ако времето не позволява, концертът ще е в залата на читалището, а обявеният предварително 3D мапинг ще бъде отложен за следващите дни.

Утре от централния площад във Враца ще бъдат изпратени врачанските групи, които ще се включат в 75-ия Национален туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй-Околчица“. Походът ще завърши на старопланинския връх, на 2 юни, с всенародното поклонение пред Ботев и падналите за свободата на България.

В тазгодишната програма на „Ботеви дни“  за периода 26 май – 2 юни са включени общо 31 събития, а в съпътстващата – още 14. Сред тях са традиционните национален рецитал-конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза, изложба на старопечатни книги, шествие и концерт на детски и юношески мажоретни състави и др. През всяка от следващите дни и вечери са планувани и различни концерти.

Част от програмата е и концертът „Оперна гала“, с който ще бъде сложен край на XXXVII-ия Международен младежки музикален форум, който се провежда във Враца.

Наситен със събития ще е и 1 юни – Деня на Враца, когато ще бъдат обявени и тазгодишните почетни граждани и носители на наградата на Враца. Денят ще завърши с тържествен концерт, посветен на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и митинг-заря за загиналите за свободата на България.

Патрон на честванията е президентът Румен Радев, а Българската телеграфна агенция е медиен партньор.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top