Информационен център на Министерство на oтбраната

На полигон “Корен” започна учението на „Пирински страж 23“

На полигон “Корен” започна учението на „Пирински страж 23“

На полигон “Корен” започна учението на „Пирински страж 23“
На полигон “Корен” започна учението на „Пирински страж 23“

С тържествена церемония на Учебен полигон „Корен“ беше дадено началото на батальонното тактическо учение с бойни стрелби „Пирински страж-23“, едно от двете провеждани в България учения в рамката на учението Defender 23.

Церемонията започна с издигане на знамената на страните участнички –България, Гърция и Италия и флагът на учението „Пирински страж-23“.

По време на церемонията командирът на 3-то бригадно командване от състава на Сухопътните войски полковник Митко Балтов тържествено връчи на военнослужещите от 3-ти механизиран батальон – Благоевград, и от 10-и механизиран батальон – Враца, специално изработени знамена на формированията, както и знамето на учението „Пирински страж-23“.

В обръщението си към участниците в учението полковник Балтов благодари на военнослужещите за положените усилия и за постигнатите до момента резултати, заявявайки, че се чувства уверен в подготовката им и в успешното справяне с всички предстоящи предизвикателства, които ще възникнат по време на учението.

Гости на церемонията бяха полковник Любомир Вачев – командир на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, подполковник Ивайло Иванов – началник на щаба на Центъра за подготовка на специалисти –Сливен, полковник Стоян Стоянов – началник на отдел „Подготовка“ в Командването на Сухопътните войски, полковник Красимир Ралев от отдел „Логистика“ в Командването на Сухопътните войски и командирът на Учебен полигон „Корен“ подполковник Христо Василев.

На полигон “Корен” започна учението на „Пирински страж 23“

От 22.05.2023 г. до 27.05.2023 г. под ръководството на командира на 3-ти механизиран батальон ще бъдат проведени тактико-строеви занятия и ротно-тактически учения с използването на симулационната система DITS от Националния военен учебен комплекс „Чаралица“.

Тактическото учение с бойни стрелби „Пирински страж – 2023“ (Pirin Sentinel -2023) се провежда от 17 май до 2 юни 2023 г. на Учебен полигон „Корен“.

По време на учението ще бъде развърнат щаб на многонационална бригада и многонационална бойна група, която ще включва механизиран батальон, танкова рота, реактивна и противотанкова батарея от българските Сухопътни войски, гръцки танков взвод, танков взвод от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС на България и Гърция.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top