Информационен център на Министерство на oтбраната

НС прие единодушно на второ четене възможността за разследване на главния прокурор и заместниците му

НС прие единодушно на второ четене възможността за разследване на главния прокурор и заместниците му

Без дебат и с пълно единодушие от 210 гласа “ЗА”, без против и въздържал се, Народното събрание прие на второ четене главният прокурор и неговите заместници да могат да бъдат разследвани.

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на ВКС. От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

За освобождаване и за назначаване на главния прокурор ще са необходими 13 гласа на пленума на ВСС.

Изискванията към председателите на ВАС и ВКС са по-високи. От ГЕРБ ревизираха предложението си, прието вчера на Правна комисия за приравняване на процедурните правила, и парламентът реши изборът и отстраняването им да става с поне 17 гласа.

От партия “Възраждане” оспориха идеята главният прокурор да се третира различно от председателите на ВАС и ВКС. Петър Петров:

“Отговорът е много прост, защото този законопроект се приема по спешност, само за да може сегашната процедура да приключи с мнозинство от 13 гласа в пленума на ВСС. От “Възраждане” подкрепя механизма за разследване на главния прокурор. Просто не разбираме защо няма равно третиране спрямо председателите на върховните съдилища, тъй като и те би следвало да попаднат точно в тези хипотези”.

Никола Минчев от ПП-ДБ защити приетите промени:

“Няма нищо странно да има различно третиране на Главния прокурор от една страна, и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд от друга. Защото поставянето на тримата големи под един знаменател не отговаря на правомощията, които имат те и въобще и на влиянието им, произтичащо от това, във Висшия съдебен съвет. Тук е много важно да кажем, че когато говорим за съд, говорим за независимост, когато говорим за прокуратура, говорим за отчетност. Никой не казва “съдът да е отчетен, а само да е независим”.

От БСП напуснаха пленарна зала още в началото на дебата, като мотивите изложи лидерът на партията Корнелия Нинова:

“Целта ви не е истинска съдебна реформа. Проформа промяна, която след 6 месеца Конституционният съд да промени, но до тогава “коалицията на омертата и на имунитетите” да е завладяла цялата държава: прокуратура, служби, регулатори – всичко. Ето това ви е целта днес и някой трябва да каже истината! Нашата парламентарна група няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието в България”, заяви лидерът на БСП.

Прието беше предложението на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в срок до 3 месеца от влизане в сила на закона народните представители да започнат избор на членове за нов ВСС.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top