Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командири на ВМС от НАТО обсъдиха приложението на нови технологии

[post-views]

Почетоха паметта на загинали военни моряци

Командири на ВМС от НАТО обсъдиха приложението на нови технологии
Командири на ВМС от НАТО обсъдиха приложението на нови технологии

На 17 и 18 май 2023 г. командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов взе участие в ежегодната конференция на командващите Военноморските сили на европейските държави CHENS 2023, която се проведе в гр. Корк, Южна Ирландия.

Председателстващи CHENS през периода между срещите през 2022 и 2023 г. бяха ирландските Военноморски сили, а домакин на тазгодишната среща беше командирът на военноморския компонент на силите за отбрана на Ирландия комодор Майкъл Малоун.

Темата на срещата беше „Военноморското приложение на нововъзникващи и революционни технологии”. По време на международния форум участниците имаха възможност да обсъдят важни въпроси, свързани с европейската сигурност.

В рамките на конференцията контраадмирал Кирил Михайлов проведе двустранни срещи с командващите на Военноморските сили на Гърция, Белгия, Латвия и с командира на Морското командване на НАТО, на които са разглеждани въпроси от взаимен интерес.

На 19 май 2023 г. пред Мемориалния комплекс във Военноморска база Бургас се проведе военен ритуал и беше отслужена панихида в памет на загиналите при изпълнение на войнския си дълг военни моряци.

Командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков напомни за събитията, довели до гибелта на дванайсет военноморски миньори, загинали на 5 декември 1916 г. в района на с. Свети Никола (днес гр. Черноморец) при обезвреждане на морска мина, на петнайсет военни моряци от торпедоносеца „Смели”, загинали на 19 май 1943 г. на нос Акин, на  седем моряци от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 г., и на старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от Созопол, загинал на 9 декември 1973 г., спасявайки своите другари при възникнал на кораба пожар.

Свещеници отслужиха заупокойна молитва и панихида, след което бяха поднесени венци и цветя.

Пред нос Акин и на паметника, построен на самия нос, под звуците на корабна сирена във водата беше спуснат венец и бяха поднесени цветя в знак на преклонение към загиналите на 19 май 1943 г. моряци от торпедоносеца „Смели”.

Най-ново

Избрани