Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опити и планове за убийството на Елизабет Втора излязоха наяве от документи на ФБР

[post-views]

Федералното бюро за разследвания (ФБР) разсекрети и публикува архиви, касаещи редица визити на британската кралица Елизабет Втора в САЩ. В тях се разкриват и заплахи срещу нея и дори потенциален план за заговор за нейното убийство, предаде Франс прес.

Сред тези документи, публикувани на сайта на ФБР, има и такъв, касаещ пътуване на кралицата и съпруга й, принц Филип до западното крайбрежие на САЩ през 1983 г. Според сведение, получено от полицията на Сан Фрациско  чрез източник, близък до ирландските националистически среди, мъж, който твърдял, че дъщеря му е била убита в Северна Ирландия при стрелба с гумени куршуми, е изразил намерение да навреди на британския монарх. Той е планирал да направи това като блъсне тежък предмет от моста Голдън гейт в Сан Франциско върху британската кралска яхта „Британия“, преминаваща под него, или пък като се опита да убие кралицата по време на нейна визита в Националния парк Йелоустоун.

Четири години по-рано, през 1979 г., паравоенната група Ирландска републиканска армия (ИРА) уби в бомбен атентат лорд Луис Маунтбатън, братовчед на Елизабет Втора, в разгара на насилието в Северна Ирландия, в което се противопоставяха републиканците и юнионистите.

Друг разсекретен документ на ФБР, касаещ визита на Елизабет Втора през 1991 г., говори за заплахи, дошли от ирландски групировки за внасяне на смут в събитията, на които е трябвало да присъства британският монарх, като например бейзболен мач и прием в Белия дом.

Трети документ, датиращ от  1989 г., казва, че дори и да не е била изричана никаква конкретна заплаха срещу кралицата, възможността за заплахи, идващи от ИРА срещу британската монархия, винаги е присъствала.

Кралица Елизабет Втора, която почина миналия септември на 96 години, беше обект на няколко опита за убийство. През 1970 г. предполагаеми сипмаптизанти на ИРА се опитаха да предизвикат дерайлиране на влака й западно от Сидни, в Австралия, а през 1981 г. ИРА планира бомбен атентат по време на визита на кралицата в Шотландия. Същата година тийнейджър с психически проблеми стреля по колата, в която пътуваше Елизабет Втора по време на нейна визита в Дънедин в Нова Зеландия. Този опит за убийство бе запазен в тайна от полицията до  2018 г., когато бяха публикувани документи на разузнаването по искане на местна медия. През 1981 г. друг тийнейджър стреля шест пъти с халосни патрони по кралицата по време на конен парад в Лондон. Той бе арестуван и разказа на полицията, че го е направил, за да стане известен. През 1982 г. мъж на име Майкъл Фаган успя да нахлуе в спалнята на кралицата в Бъкингамския дворец и да й говори в продължение на десетина минути, седнал на леглото й, преди тя да успее да натисне алармения бутон, намиращ се наблизо.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани