Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Тодор Митров: Носим бойно дежурство по осигуряване на Air policing

[post-views]

Разговор с командира на 2-ра зона от база КУН в навечерието на нейната 20-годишнина

Подполковник Тодор Митров е роден през 1970 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ през 1993 г. –  специалност „Свръзки и радиосветотехническо осигуряване“. Служил е в свързочни формирования към корпус „Тактическа авиация“. Заемал е длъжностите командир на взвод, командир на рота, началник на свързочна работилница, инженер по експлоатация и ремонт на свързочната техника. През 2008 г., когато е формирана Базата за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка (КИНП) на ВВС, е назначен за главен инженер на базата. През 2012 г. при създаването на Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) става заместник-командир на 2-ра зона. И от февруари 2013 г. е командир на 2-ра зона за наблюдение и управление към база КУН. Разговаряхме с подполковник Тодор Митров в навечерието на 1 юни, когато ще бъде чествана 20-годишнината от създаването на 3-ти свързочен батальон, предшественик на база КУН.

– Господин подполковник, какви промени настъпиха при реорганизацията на база КИНП в база КУН през 2012 г.?

– База КИНП беше изцяло със свързочни специалисти. При създаването на 2-ра зона на база КУН се попълнихме със специалисти по РТВ и логистични органи без никакъв преходен период. Дежурствата продължиха по текущия ред. По-сложното беше, че с придадените радарни постове трябваше да навлезем бързо с организацията на радиолокационното осигуряване.

– Какви са сегашните задачи на 2-ра зона за наблюдение и управление към база КУН?

– Накратко формулирани, задачите ни са по осигуряване на въздушния суверенитет на България – комуникационно-информационната и навигационната поддръжка на ВВС, както и добиване и предаване на радиолокационна информация в системата за ПВО на НАТО, както и носене на бойно дежурство по осигуряване на Air policing. Като територия осигуряваме около една трета от страната – от Дунав до границата с Гърция. И база КУН, както КИНП, има три зони.

– Когато бяхте главен инженер на база КИНП казахте, че със стационарната комуникационно-информационна техника сте почти на финала на модернизацията за разлика от мобилната комуникационна система, на която предстоеше осъвременяване. Какво е положението сега?

– В нашата 2-ра зона за наблюдение и управление към база КУН постъпиха на въоръжение нови мобилни апаратни. Те са проектирани изцяло за осигуряване на формирования от състава на ВВС. Комуникационната структура е с възможности да бъде удължена до всяка една точка в страната.

– Може ли да се каже, че радиолокационната техника е напълно съвременна?

– За 3D радари се говори от години. Очакваме в скоро време да бъде изпълнен такъв договор. Към момента поддържаме с модернизиране радиолокационните ни станции. Например в тази насока бяха приключени договори с ТЕРЕМ. Имаме съвременни радиолокационни системи, които са интегрирани в старите ни станции.

– Посещавате ли често вашите подчинени формирования в страната?

– От управлението на 2-ра зона извършваме контрол на подчинените ни радарни постове. През годината приемаме техниката им за експлоатация в пролетно-летни и есенно-зимни условия. Провеждаме изпити и частични проверки.

– Какви дежурства дават специалистите в зоната?

– Имаме свързочни и радиолокационни специалисти. Свързочните специалисти дават 24-часови дежурства. Те поддържат цифровата мрежа за осигуряване на командването и управлението на ВВС. Имаме няколко височинни обекта, на които се дават дежурства. А радиолокационните станции работят по график, утвърден от командира на ВВС, за осигуряване на въздушния суверенитет на България.

– Доколко подчинените ви формирования са попълнени с военнослужещи?

– Имаме недостиг на кадри, но успяваме да се справим и изпълняваме задачите без затруднения.

– Освен дежурствата провеждате ли учения извън постоянните ви райони?

– Преди дни един от радарните ни постове имаше тактическо учение, при което техника от радарния пост се изнесе на определена позиция по заповядани координати. И тази техника трябваше да бъде осигурена с достатъчно средства, за да се пренесе информацията до авиационния център.

Подполковник Тодор Митров: Носим бойно дежурство по осигуряване на Air policing
Подполковник Тодор Митров: Носим бойно дежурство по осигуряване на Air policing

– Как поддържате подготовката на военнослужещите?

– Основно подготовката се извършва под формата на 5-дневни сержантски занятия – два пъти в годината. Изважда се техника и се изпълняват предварително поставени задачи. В тях участват всички освен заетите в дежурства. А в т.нар. присъствени дни се провежда подготовка, като преподавателите са от сержантския състав. Разглеждат се поуки от практиката и се обменя опит.

– Имате ли хоби, чрез което да се разтоварвате от служебните ви задължения?

– Хобито ми е риболовът, но за съжаление, не ми остава много време за него. Но се стремя да посещавам спортния комплекс в управлението в нашия район в Пловдив – стадион и добре оборудвана зала със съоръжения. На тримесечие организираме пеши маршове по 25–30 км. Вече проведохме и два прехода по 50 км с велосипеди.

– Как на 1 юни ще чествате 20-годишнината на формированието?

– На 1 юни ще представим на гостите музейната ни експозиция „История на свръзките“. Организирали сме статичен показ на ешелонирана мобилна техника – комуникационни апаратни, подготвени за марш за участие в ТУБС „Шабла-23“. Ще засадим 20 броя фиданки в нашия район в Пловдив, в западния край на стадиона.  И разбира се, ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, а ветерани ще получат плакети и сувенири.

Щрихи от историята

*Предшественици на 2-ра зона за наблюдение и управление към база КУН са 3-ти свързочен батальон, 2-ри свързочен батальон и база КИНП.

*3-ти свързочен батальон е създаден по щат от 1 юни 2003 г., а заповедта на началника на ГлЩ на ВВС е от 17 април 2003 г.

*Със заповед на министъра на отбраната от 15 февруари 2006 г. 3-ти свързочен батальон се преименува във 2-ри батальон за комуникационна информационна и навигационна поддръжка, подчинен на щаба на ВВС.

*Със заповед на министъра на отбраната от 25 март 2008 г. 2-ри батальон за комуникационна информационна и навигационна поддръжка се преименува в База за комуникационно-информационна и навигационна поддръжка (КИНП), подчинена на щаба на ВВС.

* От 31 януари 2012 г. със заповед на министъра на отбраната База КИНП се преименува във 2-ра зона за управление и наблюдение, подчинена на База за командване, управление и наблюдение (КУН).

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Избрани