Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пътят на ВМА към Антарктида е утъпкан

[post-views]
Пътят на ВМА към Антарктида е утъпкан

Военномедицинска академия и Българският антарктически институт ще продължат да си сътрудничат в антарктическите експедиции. Това стана ясно по време на разговор между началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и проф. Христо Пимпирев, председател на института и ръководител на българските експедиции.

На срещата присъства и старши лейтенант д-р Петко Гинев, част от екипажа на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий” (НИК-421). Това беше първият български кораб, достигнал до о-в Ливингстън, Антарктика. Изключително постижение е, че България има дял в сътворяването на историята на Южния континент, заяви началникът на ВМА и поздрави младия медик за поредната успешна мисия. Той припомни, че ВМА е участвала и в предходни две експедиции чрез доц. Тодор Шамов и изрази готовност сътрудничеството да продължи.

Като основен коз за успешното представяне на лекарите от ВМА той изтъкна подготовката им и участието в различни мисии и зад граница: Нашите хора са свикнали да бъдат далеч от болницата майка, да изпълняват задачи в трудни условия, да се справят с всички предизвикателства, заяви проф. Мутафчийски. И каза, че със закупуването на кораба българското присъствие в Антарктида се превръща и в кауза на екипа на ВМА.

Вашите кадри, с които сме работили, са отлично подготвени и се вписват много добре в експедицията, потвърди проф. Пимпирев. Така беше и сега: Д-р Гинев се вписа отлично и в екипажа, и сред учените и логистиците.

Двамата с Иглика Трифонова, журналист и фотограф, участвал в 5 от експедициите, подариха на проф. Мутафчийски две книги – „Антарктическа кухня” и „Антарктическият стопаджия”. Последната определят като приключенска, събрала много детайли от 30 години експедиции до белия континент.

Най-ново

Единична публикация

Избрани