Информационен център на Министерство на oтбраната

Ротационните премиери не са чудо невиждано – има ги в 3-4 държави

Правителствата с ротиране на премиера не са някакво чудо невиждано – има ги в няколко държави. Класическият пример за този политически модел е Израел. Там ротационно правителство е създадено за пръв път през 1984 г. Тогава изборите са спечелени от два политически блока, които получават сравнително равен брой депутати – съответно 44 и 41. Алиансът на Шимон Перес и партията „Ликуд“ на Ицхак Шамир правят коалиция, като се договарят, че Перес ще е премиер през първите две години на мандата, а Шамир – следващите две. Двете формации си разпределят министерските постове (заедно с още 2–3 малки партии), като интересното е, че по време на своя 2-годишен мандат премиерът има право да уволнява министри не само от своята квота, но и от тази на коалиционния партньор. Уговорката се крепи на честна дума, но е спазена, Перес и Шамир изкарват по 2 години начело на правителството.
Подобен сюжет се разиграва и след изборите през март 2020 г. Тогава е договорено ротиране на премиерския пост между генерала от запаса и бивш министър на отбраната Бени Ганц, лидер на т.нар. синьо-бяла коалиция, и председателя на Ликуд Бенямин Нетаняху. Двете формации трябва да имат равен брой министри. Този път обаче не се разчита само уговорка между двамата алтернативни премиери, а е направена промяна в един от основните закони на Израел (страната няма конституция, вместо нея действат 14 основни закона), който се отнася до правителството. Въведено е понятието „алтернативно правителство“, за което се предвижда мандатът на премиера да изтича автоматично, като дойде време за ротацията на поста. Така не се налага той да подава оставка и да се формира нов кабинет, а просто в длъжност като шеф на същото правителство встъпва алтернативният министър-председател. Неговият статут е регламентиран в основния закон – записано е, че действащият премиер трябва да иска съгласието на алтернативния премиер, за да уволни някой министър от неговата квота. Интересното е, че двамата министър-председатели, които ще се ротират, полагат клетва едновременно.

През пролетта на 2020 г. е предвидено премиер да стане първо Нетаняху, а след 18 месеца да има ротация и той да бъде сменен от Бени Ганц. Това обаче не се случва, защото в края на 2020 г. правителството не успява да прокара бюджета през Кнесета и така страната отива на нови избори през март 2021 г. След тях обаче политическите сили отново създават широка коалиция с
двама алтернативни министър-председатели – Нафтали Бенет и Яир Лапид. Тяхната уговорка е премиер първо да бъде Бенет, а след две години Лапид да го смени. И този път обаче не се стига до пълен мандат, правителството губи парламентарно мнозинство след малко повече от година управление. Насрочени са нови избори, но кабинетът на Бенет-Лапид остава на власт като служебен, докато се проведе предсрочният вот. Бенет отстъпва премиерския пост на Лапид, който по този начин също успява да управлява страната около половин година.

Ако в Румъния всичко върви по план, до броени дни генералът от запаса Николае Чука трябва да сдаде премиерския пост на представител на Социалдемократическата партия

Понастоящем ротационни правителства има в две държави от Европейския съюз – Румъния и Ирландия. При румънците има коалиция между Национал-либералната и Социалдемократическата партия (плюс партията на етническите унгарци), които са се разбрали да излъчват свой премиер за по две години. Първо начело на правителството бе генералът от запаса Николае Чука от името на национал-либералите, а в края на този месец той трябва да бъде сменен от социалдемократа Марчел Чолаку. В Ирландия на изборите от февруари 2020 г. три партии завършват с почти еднакви резултати и получават съответно 38, 37 и 35 места в 160-членния парламент. Въпреки десетилетната си люта вражда две от тях – Фиана Файл и Фиана Гейл правят коалиция (заедно със Зелената партия), като е договорено лидерите на тези две формации да се ротират като премиери по средата на петгодишния мандат. Уговорката е спазена – първо министър-председател става Майкъл Мартин от Фиана Файл, а Лео Вардкар от Фиана Гейл е вицепремиер, като на 17 декември 2022 г. те си смениха местата.

Посочените примери показват, че до ротиране на министър-председателя в рамките на един и същи парламентарен мандат обикновено се стига, когато политическата ситуация е патова и две партии (или коалиции) имат относително равна тежест. Любопитното е, че в два от изброените случаи – в Израел и в Румъния, единият участник в договорката за ротационните правителства е генерал от запаса.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top