Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Молдова е на геополитически кръстопът

[post-views]
Молдова е на геополитически кръстопът

„Не искаме повече да бъдем в покрайнините на Европа!“ – каза президентът на Молдова Майя Санду на огромен митинг в центъра на столицата Кишинеу в неделя. Тя обеща, че бившата съветска република ще стане член на Евросъюза до 2030 г. В същия дух се изказа и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която бе дошла в Кишинеу специално за митинга. Тя каза, че Европа ще посрещне Молдова „с отворени обятия и сърца“.
Малката източноевропейска страна обаче е в нестабилна ситуация. Започналата през миналата година война в съседна Украйна промени много неща за Молдова, където се установиха над 80 хил. украински бежанци. Инфлацията се повиши рязко, икономиката изпитваше затруднения. Молдова успя да се откъсне от газовата си зависимост от Русия, но на висока цена. През ноември м.г. молдовците останаха два дни на тъмно, защото спря вносът на електроенергия от Украйна. Няколко месеца имаше и големи тревоги, че руската армия може да настъпи през Одеса до Приднестровието – проруски сепаратистки район на Молдова. От друга страна обаче, през изминалите месеци от началото на войната в Украйна Молдова успя да се приближи значително до Евросъюза в геополитически план. През юни м.г. страната официално получи статута на кандидат за членство в ЕС. Президентът Майя Санду и нейната партия, която има парламентарно мнозинство, са с твърда проевропейска ориентация и възнамеряват до края на годината да започнат и реалните предприсъединителни преговори с Брюксел.
63% от жителите на Молдова подкрепят влизането на страната им в ЕС, но междувременно рейтингите на Санду и на нейната партия паднаха доста. В страната има и влиятелна проруска опозиция, както и рускоезично малцинство – около 10% от жителите на Молдова въобще не говорят румънски, който е официалният език. На митинга в неделя Санду обвини Москва, че се меси във вътрешните работи на малката република и саботира нейната европейска интеграция.
Големият въпрос за властите в Кишинеу си остава какво да се прави с Приднестровието. В този сепаратистки регион има руски военен контингент от около 1500 човека, макар че повечето от тях са местни жители, облекли руската униформа за заплата. Рискът е, че приближаването на Молдова към Евросъюза може да провокира окончателното отцепване на т.нар. Приднестровска молдовска република от Кишинеу. Силни проруски настроени има и в друга автономна област на Молдова – Гагаузия. Така че страната е на геополитически кръстопът и съдбата й ще зависи и от изхода на войната в Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани