Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът: Дезинформация са твърденията, че изпращаме войници в Украйна

[post-views]

Никога не е имало такова предложение, това са спекулации, заяви Гълъб Донев.

Не е вярна информацията, която се разпространява, че изпращаме войници в Украйна, заяви в студиото на „Събуди се” на Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев. Това, бе категоричен той, е дезинформация. „Мога да си го обясня само с всяване на политически страх и единствено може да се използва за политическа употреба. Никога не е поставяно такова предложение пред Министерски съвет от страна на Министерството на отбраната, съответно от министъра на отбраната. Знаете, че ако се случи такова нещо, то не може да бъде тихо и скрито. Това са абсолютни спекулации“, подчерта премиерът.

В общественото пространство витаят твърдения за политическа намеса в съдебната система и тази тема е много по-адекватна от фалшивата тема за изпращане на български въоръжени сили в Украйна. Това заяви в четвъртък в парламента служебният министър на отбраната Димитър Стоянов относно твърдения в общественото пространство за постъпили искания за изпращане на български войници на фронта в Украйна, както и за изясняване на позицията на Министерството на отбраната

Министър Димитър Стоянов каза, че от МО винаги са опровергавали фалшивите новини, включително и тогава, когато е бил повдигнат въпроса за изпълнение на Закона за резерва. Съгласно този закон, всяка година се правят сверки на мобилизационния резерв, изпращат се такива повиквателни, явяват се хората, но това не трябва да бъде повод по никакъв начин да се говори за каквато и да е мобилизация, заяви той. Мобилизация може да бъде обявена с указ на президента при обявяване на военно положение, може да бъде обща и частична, разясни той.

Централното военно окръжие (ЦВО) и военните окръжия не извършват мобилизация, заяви в края на март за в. „Българска армия“ тогавашният ВРИД началник на ЦВО полковник Бисепр Боогданов. . Мобилизацията е процес за преминаване на въоръжените сили и структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България от мирновременна към военновременна организация и дейност. (Б. р.- Чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: „В състава на въоръжените сили във военно време се включват запасните и техниката-запас  по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от  другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с  акт на Министерския съвет.)

Мобилизация може да бъде извършена при внезапно въоръжено нападение или нахлуване на чужди войски на територията на страната, обявяване на положение на война или военно положение, или при възникнала заплаха от въоръжено нападение или война. Положение на война и военно положение се обявяват с решение на Народното събрание или с указ на президента на републиката по установения в Конституцията ред и се оповестяват по всички средства за масово осведомяване. ЦВО и подчинените военни окръжия в страната изпълняват ежедневните си задължения по водене на военния отчет и комплектуване на военновременните формирования на въоръжените сили и структурите от системата за национална сигурност на Република България с ресурси от резерва (запасни и техника запас) за военно време.  През 2022 г. и първите месеци на 2023 г. сме връчили толкова повиквателни заповеди, колкото и в годините назад от създаването на ЦВО през 2011 г., каза още полковник Богданов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Виж още

Избрани