Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Aнсамбъл „Лазур“ обра овациите на юбилейния си концерт

[post-views]
Aнсамбъл „Лазур“ обра овациите на юбилейния си концерт

В театралната зала на Военен клуб – Бургас, се състоя концертът спектакъл „Среща на поколенията“. Той бе посветен на 45-ата годишнина от създаването на фолклорния танцов ансамбъл „Лазур“. Постановката бе дело на Бойчо Янев – създател и художествен ръководител на формацията. Преди 45 години, след завършването на Института за музикални и хореографски кадри – София, той е поканен от тогавашния началник на Военен клуб – Бургас, полковник Тилев да създаде този танцов ансамбъл. От тогава до сега Бойчо Янев е неизменен негов ръководител.

Първите танцьори са от тогавашното военизирано средно старшинско училище по морски и океански риболов. За 45 години повече от 1800 деца са минали през школата на ансамбъла. Всички те бяха поканени на юбилейния концерт, на който зрителите се любуваха на танци от различните етнографски области на България под мотото „Танцът – любов и вдъхновение!“

В своя летопис „Лазур“ включва над 2500 концертни изяви у нас и в чужбина. Сред тях са и участията в някогашните прегледи на армейската художествена самодейност, където танцьорите от Военен клуб – Бургас, са печелили много отличия. И в този концерт изпълненията в препълнения и с правостоящи салон бяха съпроводени от бурни аплодисменти. Беше прочетен приветствен адрес от Иван Кожухаров – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. В него бе дадена висока оценка на постиженията на „Лазур“ и на неговия художествен ръководител Бойчо Янев, който бе поздравен и по повод на неговата 70-а годишнина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани