Информационен център на Министерство на oтбраната

Беларуският президент Лукашенко заяви, че може да има “ядрени оръжия за всички”

Беларуският президент Лукашенко заяви, че може да има "ядрени оръжия за всички"

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че ако която и да било друга страна поиска да се присъедини към съюза между Русия и Беларус, би могло да има “ядрени оръжия за всички”, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Русия предприе стъпки по план за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Това е първото разполагане на такива бойни глави извън границите на Русия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и то предизвика опасения на Запад, коментира Ройтерс.

В интервю, излъчено по руската държавна телевизия късно снощи, Лукашенко, който е най-верният съюзник на президента Владимир Путин сред руските съседи, заяви, че трябва да бъде “стратегически разбрано”, че Минск и Москва имат уникален шанс да се обединят.

“Никой не е против това Казахстан и други страни да имат същите близки отношения, които ние имаме с Руската федерация”, каза Лукашенко. Той добави, че това е неговото лично мнение, а не мнението на Русия.

Русия и Беларус официално са част от Съюзна държава – обединение и съюз без граници между двете бивши съветски републики.

Русия използва територията на Беларус като отправна точка за своята инвазия в общата им съседка Украйна, започнала през февруари 2022 г., и оттогава тяхното военно сътрудничество се засили. Двете страни проведоха съвместни военни учения на беларуска територия.

Беларуското министерство на отбраната вчера съобщи, че е получило от Москва още едно подразделение от ракетния комплекс за ПВО С-400.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top