Информационен център на Министерство на oтбраната

Експлозии в Киев след поредна масирана руска въздушна атака

Русия тази нощ атакува центъра на Харков с ракети, съобщи кметът града

Украинската столица Киев беше разтърсена от експлозии след нова вълна от руски въздушни удари. Няма данни да пострадали или ранени, като според украинската противовъздушна отбрана, при атака са използвани дронове и ракети. Съобщения за експлозии идват и от територията на Русия, след като властите в Краснодарския край обявиха, че са осуетили украинско нападение с дронове срещу петролна рафинерия

Последната руска въздушна атака срещу Киев е 15-та от началото на месеца. Украинското командване твърди, че противовъздушната отбраната на страната е свалила 40 обекта.

Съобщения за експлозии идват и от областите Лвов, Одеса. Винишка и Хмелницка.

Масираната атака дойде ден, след като украинската столица преживя най-мащабното нападение с дронове от началото на продължаващата от 16 месеца война, което съвпадна с годишнината от създаване на града. Според официални данни в събота срещу неделя руската армия е изстреляла срещу Киев 54 ирански дрона Шахед, 52 от които свалени. Освен разрушения при атаката загинаха най-малко двама души.

Съобщения за експлозии идват и от руския южен Краснодарски край, като властите там разпространиха кадри от предполагаема украинска атака с дронове. Цел на осуетеното нападение е ключова петролна рафинерия.

На фона на размяната на въздушни удари продължават и активните военни действия на фронта. По данни на украинското командване най-интензивни са боевете в източните украински области Луганск и Донецк, където за последните 24 часа са отразени 19 руски атаки.

Военни експерти виждат във все по интензивните руски въздушни атаки сигнал, че Украинската армия всеки момент може да започни с контра-офанзивата си, с която да се опита да освободи окупираните й от Русия територии.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top