Информационен център на Министерство на oтбраната

Ердоган остава на власт в Турция, спечели безпрецедентен трети мандат като президент

Ердоган остава на власт в Турция, спечели безпрецедентен трети мандат като президент

Реджеп Таип Ердоган остава на власт в Турция. Той спечели безпрецедентен за страната трети мандат като президент. Действащият държавен глава получи 52% от гласовете на избирателите в първия балотаж, провеждан някога в югоизточната ни съседка.

Масови празненства и еуфория в Турция след победата на Реджеп Таип Ердоган. В Истанбул и Анкара действащият президент празнува успеха си, след като спечели балотажа с 4 пункта преднина или 2,3 млн. гласа разлика. Или иначе казано, 52% от турците гласуваха в полза на консерватора Ердоган срещу 48 на сто за кандидата на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу.

Днес спечели цяла Турция, заяви в триумфалното си слово победителят. Надявам се този вот да бележи нова повратна точка в историята ни, както го направи завладяването на Константинопол от Османската империя преди 570 години, допълни Ердоган от президентския дворец и призова за единство сред сънародниците си.

Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„Сега е моментът да се обединим около националните си приоритети и да постигнем националните си цели, оставяйки настрана всички дискусии и спорове около изборния процес.“

Държавният глава получи проздравления за победата си от своите съюзници и партньори от целия свят. Бразилският президент Лула да Силва му предложи сътрудничество за постигането на световен мир, а германският канцлер Олаф Шолц заяви, че очаква нов импулс в преследването на общите цели на Берлин и Анкара.

В изборната нощ Ердоган ясно заяви, че сирийските бежанци се връщат у дома си и използва трибуната, за да атакува кюрдската партия, турската ЛГБТ общност, както и опонента си Кемал Кълъчдароглу.

На свой ред кандидатът на опозицията не призна гласно поражението си и увери, че промяната все пак е близо, като призова онези 25 млн. турци, гласували за него да продължат да се борят.

Кемал Кълъчдароглу – кандидат за президент на Турция:

„Сега е моментът да поискам от вас, от вашите деца, от пенсионерите, от нашите братя и сестри, от нашите братя земеделските производители и търговците – подкрепете борбата ни за демокрация.“

Влезлият в президентската надпревара като кандидат на обединената опозиция Кълъчдароглу подчерта, че Турция е станала свидетел на едни от най-нечестните избори в историята си, а държавните институции остават овладени от една единствена партия.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top