Информационен център на Министерство на oтбраната

Русия издаде заповед за ареста на влиятелен американски сенатор

Кремъл: Приемане на Украйна в НАТО ще има много негативни последствия за европейската безопасност

Русия издаде заповед за ареста на американския сенатор Линдзи Греъм, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на руската ТАСС. За сега не е ясно, в какво точно е обвинен, но според официалната информация срещу него е образувано наказателно дело.

Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм попадна в списък с издирвани лица на руското министерство на вътрешните работи, след разпространен от украинското президентство видео клип от срещата му с президента Володимир Зеленски.

В редактираните кадри може да се чуе сенаторът да казва, че убийството на руснаци по време на конфликта в Украйна е най-добрата инвестиция на Вашингтон.

Изказване очаквано разбуни страстите сред руския политически елит, като в последствие Следствения комитет на Русия обяви, че започва наказателно разследване на коментарите на Греъм.

Критика на Москва принуди властите в Киев да пуснат целия видео запис, от който става ясно, че двете фрази не са свързани. Самият Греъм, който е известен с твърдата си подкрепа за Украйна, също оспори руските твърдения, като посочи, че просто е приветствал украински дух и успешната му съпротива срещу агресията на Москва, с помощта предоставена от Вашингтон.

В миналото Русия е добавяла не малко американски официални представителите в списъка с хора, които не могат да влизат в страната, но издаването на заповед за ареста на политик на избираем пост е нещо рядко, коментира агенция Ройтерс.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top