Информационен център на Министерство на oтбраната

Северна Корея е информирала Япония за намерението си да изстреля сателит в следващите дни

Северна Корея е информирала Япония за намерението си да изстреля сателит в следващите дни

Северна Корея е уведомила Япония за плановете си да изстреля сателит между 31 май и 11 юни, предаде Ройтерс. Информацията е съобщил японски правителствен представител, цитиран от Японската радиотелевизионна корпорация (NHK).

„Настоятелно призоваваме Северна Корея да се въздържа от изстрелвания, като си сътрудничи със заинтересованите страни като САЩ и Южна Корея“, заявиха днес от кабинета на японския премиер в съобщение, публикувано в Туитър.

В съобщението се казва, че кабинетът на премиера на Япония ще направи всичко по силите си, за да събере и анализира информация от евентуалното изстрелване на севернокорейския сателит.

Японската агенция „Киодо“ разпространи същата информация, като се позовава на японската брегова охрана.

По-рано през този месец според съобщение на агенция КЦНА севернокорейският лидер Ким Чен-ун инспектира военна инсталация за сателити. Според държавната информационна агенция на Северна Корея той е одобрил следващите стъпки на временната комисия за подготовка за изстрелване на сателити. Пхенян вече обяви, че е завършил работата си по първия си шпионски сателит.

Според анализатори военният сателит е част от усилията на Северна Корея да развие технологиите си за наблюдение, включително с дронове, и да засили способностите си да нанася удари по цели в случай на конфликт.

През последните месеци Северна Корея направи серия тестове на ракети и друго въоръжение, включително на нова междуконтинентална балистична ракета.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top