Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

А`Аскеерите: театралната награда от колеги за колеги

[post-views]
А`Аскеерите:  театралната награда  от колеги за колеги
Директорът на Театър „Българска армия“ Мирослав Пашов посреща гостите си с част от театралната трупа.

Както на всеки 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, от 32 години насам на бул. „Раковски” пред Театър „Българска армия” свири Гвардейският представителен духов оркестър на армията ни. И е тържествено, и радостно, движението на коли е спряно, събират се хора наоколо да слушат военните музиканти, а трупата на театъра е готова да посрещне публиката си за двойния празник: националния и този по връчването на театралните награди ААскеер. Да създадеш традиция и да я съхраняваш – това направи за три десетилетия военната трупа, както я наричат колегите от другите театри. И една идея, започнала с намигване в трудно (даже гладно) време и напук на това, продължава да сплотява вечерта на празника зрители в салона и зрители на Националната телевизия. И да отваря сърцата им, когато актьорите от сцената и хората в салона заедно запяват „Върви, народе възродени!”. И в този миг сме заедно. За читателите на вестник „Българска армия” записахме думи на част от присъстващите – по повод на наградите и бъдещето на театъра ни. Защото има и други театрални награди, но ААскеерите имат свой дом и това е сцената на Театър „Българска армия”. С цялата енергия, която ни даряват актьорите им неизменно с водещия на церемонията, актьорът Веселин Ранков.

Носителят на наградата за главна роля Владимир Пенев получава поздравления от Лара Златарева, ПР на армейския театър.

Награда за главна женска роля получи Светлана Янчева, за главна мъжка – Владимир Пенев.
Две награди – за режисура и за най-добър спектакъл получи представлението „Антигона” – за режисьора Александър Морфов и за трупата на театъра. А „Неведение” взе приза за моноспектакъл. Той е с автор, режисьор и изпълнител актрисата на Народния театър Албена Ставрева. Тя благодари за подкрепата на режисьора Явор Гърдев.
За поддържаща мъжка и женска роля бяха отличени Кирил Недков от Младежкия театър и Мария Каварджикова от Народния театър. За пръв път наградата за цялостен принос към театралното изкуство получава сценограф – проф. Светослав Кокалов, а за творческа чест беше наградена дългогодишната актриса на военната сцена Елена Райнова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани