Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Верстапен води с 39 точки на върха в класирането при пилотите от Формула 1 след победа в Монако

[post-views]
Верстапен започна сезона във Формула 1 с победа в Бахрейн. Ред Бул със солидна преднина при конструкторите

Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул, спечели Гран при на Монако от Формула 1, след като затвори и двама пилоти от топ 10 с една обиколка. Втори завърши Фернандо Алонсо с Астън Мартин, а французина Естебан Окон с Алпин допълни подиума

Макс Верстапен направи великолепен старт и бе начело в първия завой, а Алонсо се намести моментално зад него с несполучлив опит за изпреварване. Челните петима задържаха позициите си, а испанецът Серхио Перес с Ред Бул, който потегли от последно място, влезе в бокса за гуми с твърда смес във втората обиколка с цел финиширане без повече питстопове. Верстапен поведе с две секунди на Алонсо до петата обиколка, a Карлос Сайнс с Ферари бе изпреварен от Окон. Двамата удариха болидите си след тунела, благодарение на което автомобилът на испанеца остана с увредено предно крило, част от което се откачи.

До 20-ата обиколка Верстапен поведе с 8 секунди на Алонсо. Световният шампион обаче се задържа изненадващо дълго на трасето и към 30-ата обиколка започна да затваря колоната с по един тур, включително неговият съотборник Перес и дори пилотите в подножието на топ 10.

Героичният спринт на Верстапен с медиум гумите наближи своя край с първите капки дъжд, които се появиха в последната третина от състезанието. Нидерландецът изчака хаоса от дъжда да отмине и влезе в питлейна в 55-ата обиколка за средно твърди гуми. На Алонсо пък му се наложи да влиза два пъти около стопа на Верстапен, докато уцели сместа. Това на практика реши състезанието и световният шампион финишира първи с 27.921 секунди пред Алонсо. Трети остана Окон на 36.990 секунди зад победителя. Британецът Люис Хамилтън с Мерцедесфинишира на четвъртото място, а неговият сънародник и съотборник Джордж Ръсъл завърши пети, след като получи наказание от 5 секунди за препречване на пътя на Перес. Шести се класира Шарл Льоклер с Ферари. Това бе четвърта победа за Верстапен от шест кръга. Той е начело във Формула 1 със 144 точки, следван от съотборника му Перес със 105. Трети е Алонсо с 93.

Следващото състезание от Формула 1 е насрочено за 4 юни в Барселона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани