Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Експлозии в Киев след поредна масирана руска въздушна атака

[post-views]

Украинската столица Киев беше разтърсена от експлозии след нова вълна от руски въздушни удари. Няма данни да пострадали или ранени, като според украинската противовъздушна отбрана, при атака са използвани дронове и ракети. Съобщения за експлозии идват и от територията на Русия, след като властите в Краснодарския край обявиха, че са осуетили украинско нападение с дронове срещу петролна рафинерия

Последната руска въздушна атака срещу Киев е 15-та от началото на месеца. Украинското командване твърди, че противовъздушната отбраната на страната е свалила 40 обекта.

Съобщения за експлозии идват и от областите Лвов, Одеса. Винишка и Хмелницка.

Масираната атака дойде ден, след като украинската столица преживя най-мащабното нападение с дронове от началото на продължаващата от 16 месеца война, което съвпадна с годишнината от създаване на града. Според официални данни в събота срещу неделя руската армия е изстреляла срещу Киев 54 ирански дрона Шахед, 52 от които свалени. Освен разрушения при атаката загинаха най-малко двама души.

Съобщения за експлозии идват и от руския южен Краснодарски край, като властите там разпространиха кадри от предполагаема украинска атака с дронове. Цел на осуетеното нападение е ключова петролна рафинерия.

На фона на размяната на въздушни удари продължават и активните военни действия на фронта. По данни на украинското командване най-интензивни са боевете в източните украински области Луганск и Донецк, където за последните 24 часа са отразени 19 руски атаки.

Военни експерти виждат във все по интензивните руски въздушни атаки сигнал, че Украинската армия всеки момент може да започни с контра-офанзивата си, с която да се опита да освободи окупираните й от Русия територии.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани