Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания направи завой надясно, стана ясно след местните избори в страната

[post-views]
Испания направи завой надясно, стана ясно след местните избори в страната

Испания направи завой надясно на местните избори. Народната партия спечели повечето кметства и автономните правителства на изборите в неделя. Социалистите на премиера Педро Санчес пък претърпя тежко поражение само месеци преди парламентарните избори в страната.

Испанските избиратели се преориентират надясно. Това са коментарите след произведените в неделя местни избори в страната. Народната партия на Алберто Нунес Фейхоо спечели категорично вота за общинските и областните институции, гарантирайки си контрола над повечето кметства и автономни правителства. Партията спечели в 7 от 10 най-големи градове в страната, като запази местната власт в столицата Мадрид и измести левицата от Севиля и Валенсия.

Резултатът показва, че Народната партия печели 750 хиляди гласове повече от основния си опонент – Социалистическата партия на премиера Педро Санчес, която получи тежък удар малко преди парламентарните избори и оставането ѝ на власт вече е на карта, според анализаторите.

Огромно поражение претърпяха още центристката формация Сиудаданос, която почти изчезна от политическата карта на страната, и крайнолявата партия Подемос, която загуби почти всичките си представители в местната власт. За сметка на това крайнодясната фракция ВОКС утрои броя на съветниците си в цяла Испания и може да се окаже с ключово значение за формирането на регионалните правителства на Арагон, Балеарските острови и Валенсия.

Другият голям губещ е досегашният кмет на Барселона – поддържаната от левицата Ада Колау, която загуби от Ксавиер Триас, издигнат от коалиция на регионалните партии в Каталуния. Възход на движенията за независимост се наблюдава и в Страната на баските.

Най-ново

Единична публикация

Избрани