Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От 05 юни 2023 година град Шабла ще бъде домакин на пътуващата авиационна изложба на ВВС „110 г. българска бойна авиация”

[post-views]
От 05 юни 2023 година град Шабла ще бъде домакин на пътуващата авиационна изложба на ВВС „110 г. българска бойна авиация”

От 05 юни 2023 година град Шабла ще бъде домакин на пътуващата авиационна изложба на ВВС „110 г. българска бойна авиация”
От 05 юни 2023 година град Шабла ще бъде домакин на пътуващата авиационна изложба на ВВС „110 г. българска бойна авиация”

На 05 юни 2023 г. от 11.30 ч. на площад „Централен“ в град Шабла, официално ще бъде представена пред жителите и гостите на града пътуващата изложба на българските Военновъздушните сили „110 г. българска бойна авиация”. Всички желаещи ще могат да посетят изложбата в периода от 05 до 10 юни 2023 г. и да се насладят на впечатляващи авиационни кадри.

Експозицията ще бъде открита от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Специално за откриването на експозицията интересен акцент ще бъде и разкриването на изнесен филателно-пощенски щанд – съвместна инициатива на Командването на ВВС, Българската филателия и нумизматика към Български пощи и община Шабла. Ще бъдат предлагани тематични марки, свързани с авиацията и историята на България.

Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Официалното представяне на изложбата беше в гр. София на 4 октомври 2022 г. на Моста на влюбените пред НДК. Изложбата гостува вече в градовете Пловдив, Ямбол и Стара Загора и ще бъде показана и в други български градове с богато авиационно минало и традиции, какъвто е и град Шабла. На територията на област Шабла се е намира зенитния полигон на ВВС „Шабла“.

През настоящата 2023 г. Командването на ВВС планира да зарадва приятелите на авиацията в цяла България като покаже своята изложба в повече от тринадесет града.

Жаждата на човека да полети във въздуха, подражавайки на птиците започва от най-дълбока древност. Тя съпътства цялата му история и с неотслабваща сила продължава и до днес.

В зората на 20 век човечеството постигна хилядолетната си мечта – да завладее въздуха, този безкраен океан, който обгръща цялото земно кълбо.

В исторически план, България основателно може да се счита за една от първите страни в усвояването на въздушното пространство. На 19 август 1892 г. в град Пловдив на Първото всемирно промишлено изложение подпоручиците Васил Златаров и Константин Кънчев политат заедно с мосю Йожен Годар с балона “La France”.

Много са основанията ни за гордост днес:

• българският цар Фердинанд е първият държавен глава, летял със самолет през 1910 г.;

• авиаторът Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател през 1912 г.;

• също той, осъществява първата в света нощна бомбардировка по време на Балканската война;

• Симеон Петров прави и първото в света разузнаване и бомбардиране над противникова столица – Цариград;

• Райна Касабова е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война.

• през 1913 г. Милчо Митев и Джовани Сабели осъществяват първото в света прелитане от континент на континент;

• първото военно летище в света е край Мустафа паша (сега Свиленград), откъдето е действало 1-во аеропланно отделение по време на Балканската война;

• също по време на Балканската война, за първи път в световната история, са поставени основите на модерната авиационна организация – отделни аеропланни отделения, всяко със свой командир и квалифициран летателен състав, ремонтни работилници, организирано снабдяване с боеприпаси и гориво-смазочни материали за нуждите на аеропланните отделения.

Историята и настоящето ясно показват, че българската военна авиация винаги е на бойния си пост тогава, когато България има нужда от нея.

Източник: af.armf.bg/bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани