Информационен център на Министерство на oтбраната

Военнослужещи от Сухопътните войски участват в учението „Scorpion Legacy -2023“ в Румъния

Започна учението „SCORPION LEGACY 23“ в Румъния

На учебен полигон „Смардан” в Румъния започна многонационалното учение „Scorpion Legacy – 2023“, което е част от поредица многонационални учения „Defender – 2023“. В него от българска страна участва механизиран взвод от 35 военнослужещи, включен в състава на Многонационална бригада „Югоизток”, с 9 специализирани бойни машини. Взводът е от състава на 38-и механизиран батальон от 2-а Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора. Негов командир е капитан Николай Гарев.

В „Scorpion Legacy – 2023“ участват и военни формирования от Румъния, САЩ, Португалия, Белгия, Италия, Северна Македония и Полша. Темата на учението е „Провеждане на настъпателна операция в отговор на криза с висока интензивност“.

Военнослужещи от Сухопътните войски участват в учението „Scorpion Legacy -2023“ в Румъния

До 9 юни на учебни полигони „Смардан” и „Бордушани” в Румъния ще се проведат ротни тактически учения и тактически учения с бойна стрелба.

Многонационалните учения под общото наименование „Defender – 2023“ се провеждат под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка. Целта е съвместната подготовка на военните формирования от държавите-членки на НАТО и страните-партньори да допринесе за развитието на бойните способности и да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили в системата за колективна отбрана.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top