Информационен център на Министерство на oтбраната

МС предлага удължителния закон да действа до приемане на Бюджет 2023

Одобряват се допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната

Кабинетът предлага да се продължи действието на т.нар. удължителен закон на Бюджет 2022 г. до приемане на изцяло нова финансова рамка за настоящата година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до Бюджет 2023 г., допълват от кабинета.

С предложения законопроект се осигурява възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет, при условията на неприети бюджетни закони за 2023 г. и при отчитане на влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, става ясно от съобщението от Министерския съвет.

Според него промените гарантират заплащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения и други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората. Осигурява се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост в резултат на инфлационните процеси, които доведоха до увеличаване на прогнозните стойности на изпълнението, оценени при одобрението на Плана на цени преди и до 2021 година.

Осигуряването на допълнителен национален ресурс, необходим за изпълнението на капиталовите инвестиции, ще подпомогне изпълнението на дейностите – етапи и цели от исканията за плащане, които предстои да се заявят към ЕК до 2026 година.

По-рано стана ясно, че кабинетът е предложил и законопроект, с който при условия без бюджет, продължават да се събират приходите според действащото законодателство и да се правят разходи, колкото миналогодишните. Това е законовият текст, който позволява да функционира държавата без приет бюджет.

Настоящият удължителен закон изтича на 10 юни.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top