Информационен център на Министерство на oтбраната

Първите медицински хеликоптери се очакват у нас в средата на юли

Първите медицински хеликоптери се очакват у нас в средата на юли

Все още не е избрана фирмата, която ще достави у нас първите два медицински хеликоптера и те ще бъдат използвани на лизинг с чуждестранни пилоти. Очаква се процедурата да приключи до средата на юни, а машините да бъдат налични в средата на юли, съобщи здравният министър Асен Меджидиев. Заедно с вицепремиера Атанас Пеканов той участва във връчването на удостоверенията за завършен обучителен курс на първите 50 лекари и медицински специалисти, които ще работят в спешната помощ по въздух. Правителството предлага създаване на фонд за осигуряване на балансирано разпределение на медицинските специалисти у нас, обяви по време на събитието вицепремиерът Атанас Пеканов. Той ще бъде част от реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, а идеята е фондът да гарантира допълнително заплащане за лекари и здравни специалисти, които работят в отдалечени райони и по-малките селища. 

Въпреки че голяма част от двуседмичното обучение на медиците е било теоретично и никой не се е качвал на медицински хеликоптер, първите подготвени специалисти очакват да излязат на терен. Сред тях е Дойчин Пешев, който работи като реанимационна медицинска сестра повече от 10 години.

„Малко авантюра трябва и смелост за това, което ни очаква, но е нещо, което съм мечтал да ми се случи от доста години. Трудностите тапърва ще видим“.

Здравният министър пое ангажимент да изпрати обучените на посещение в Италия, за да видят бъдещите хеликоптери, които страната ни ще купи. Вече се назначават специалисти в центъра за спешна медицинска помощ по въздуха, които ще получават сигнали от телефон 112 и ще решават в кои ситуации да се изпрати хеликоптер. След това ще насочват екипа с пациент към дадена болница. 

„Оттам екипът на съответното лечебно заведение, което има хеликоптерна площадка, очаква с реанимационен екип съответния екип, натоварен на хеликоптера. Паралелно, през цялото време на полета, този диспечерски пункт в София ще поддържа непрекъсната връзка с екипа в хеликоптера, който обслужва пациента“.

Има 12 готови площадки за кацане на хеликоптери, ще бъдат направени и още, обясни Меджидиев. Следващото обучение на медици започва на 12 юни.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top